Etusivu » Silmä-, korva- ja nenätapaturmat

Silmä-, korva- ja nenätapaturmat

Ensiapuopas
31.5.2012
Maaret Castrén, Henna Korte ja Kristiina Myllyrinne

Silmät, korvat ja nenä ovat aistielimiämme, ja niihin kohdistuvat tapaturmat voivat olla vakavia ja vaurioittaa näkö-, kuulo- tai hajuaistiamme lopullisesti. Silmään, nenään tai korvaan kohdistuvat vammat vaativat yleensä lääkärin hoitoa.

Silmä on erityisen herkkä vaurioitumaan, mikäli siihen kohdistuu suora vamma. Kova melu voi aiheuttaa sisäkorvavaurion, josta voi olla seurauksena pysyvä kuulon aleneminen tai jopa kuurous. Nenä on kasvojen ulkonevin osa ja siksi tapaturma-altis. Nenämurtumat ovatkin yleisimpiä kasvomurtumia. Ulkokorvan ja nenän rustoisen osan vammat voivat myös aiheuttaa pysyvän haitan korvalehden tai nenän muodon muutoksen takia.

Vierasesine silmässä tai muu silmävamma

Silmään joutunut rikka aiheuttaa välittömästi hiertävän tunteen sekä lisää kyyneleritystä. Kyynelneste voi tuoda rikan pois huomaamatta, mutta silti silmään voi jäädä ärsytyksen tunne.

Silmään joutuneet kemikaalit (hapot, emäkset, pesuaineet, jne.) voivat aiheuttaa vaurioita. Työpaikoilla käytössä olevien kemikaalien varalta on oltava ensiavun erityisohjeet. Niihin on syytä tutustua etukäteen.

Kuva 1. Jos käytössäsi on silmänhuuhdelaite, käytä sitä kemikaalien tai rikan poistoon.

Toimi näin, kun silmässä on vierasesine

 • Rikan voit yrittää poistaa huuhtelemalla silmää juoksevan veden alla.
 • Näkyvän rikan voi poistaa varovasti esimerkiksi puhtain sormin.
 • Älä hankaa tai hiero silmää.
 • Hakeudu lääkäriin, jos silmään jää rikan tunne tai on nähtävissä, että silmän pinnalle tai luomen alle on kiinnittynyt jotakin.
 • Jos silmään on roiskahtanut kemikaalia, huuhtele silmää välittömästi vedellä ellei tiedossa ole muita erityisohjeita.
 • Jatka huuhtelua 15–30 minuuttia, ja hakeudu lääkäriin.

Juuttuneen piilolinssin voi poistaa silmästä kostutetuin sormin, jos silmä ei ole vahingoittunut. Henkilön, joka ei ole tottunut käsittelemään piilolinssejä, on syytä jättää niiden poisto lääkärille.

Silmän alueelle osunut isku voi vahingoittaa sekä silmää että sitä suojaavia luita. Myös suoraan silmään osunut kevyt raapaisu saattaa olla vaarallinen.

Toimi näin, kun silmässä on ruhje tai haava

 • Peitä autettavan vahingoittunut silmä.
 • Pidä autettava makuulla ammattiavun tuloon saakka.
 • Jos jokin esine on lävistänyt silmän tai silmässä on ruhje tai haava, peitä autettavan molemmat silmät kevyesti. Kun tervekin silmä on peitetty, ei vammautunutkaan silmä liiku.

Silmäpalovamman voivat aiheuttaa kiinteät, sulat ja höyrymäiset polttavat aineet.

Toimi näin, kun on silmäpalovamma

 • Jäähdytä silmää heti juoksevalla viileällä vedellä.
 • Peitä vahingoittunut silmä kevyellä sidoksella.
 • Toimita autettava lääkärin hoitoon.

Lumisokeus ja hitsausvamma

Aurinkolampun, voimakkaan auringonpaisteen (erityisesti keväthankien aikaan) tai hitsausliekin sisältämä ultraviolettisäteily voi aiheuttaa silmän sidekalvotulehduksen. Oireet alkavat tyypillisesti vasta usean tunnin kuluttua altistumisesta. Silmät vuotavat, ovat erittäin valonarat ja punoittavat.

Toimi näin silmän sidekalvotulehduksessa

 • Peitä molemmat silmät, ja aseta autettava lepoon.
 • Mikäli oireet eivät helpota ensimmäisen vuorokauden aikana, autettava tulee toimittaa (tai tulee hakeutua itse) lääkärin hoitoon.

Toimi näin silmävammojen ehkäisemiseksi

 • Aurinkolaseja kannattaa käyttää aina keväthangilla, merellä ja kirkkaassa auringonpaisteessa.
 • Hitsausliekkiin tai aurinkolamppuun ei saa koskaan katsoa paljain silmin.
Kuva 4. Altistumista säteilylle voidaan vähentää oikeilla työmenetelmillä ja suojaamalla silmät koko kasvot peittävällä suojaimella työskentelyn ajan.

Vierasesine korvassa tai nenässä tai muu vamma

Korvaan voi jäädä vierasesineitä, esimerkiksi vanua, tai hyönteinen saattaa lentää korvaan. Pienet lapset työntävät korvaansa pieniä lelunkappaleita tai esimerkiksi siemeniä.

Nenään saattaa lasten leikeissä joutua erilaisia pikkuesineitä kuten herneitä, pajunkissoja, ym. Tilanne on yleensä vaaraton, mutta seurauksena voi olla nenään tai poskionteloihin kehittyvä tulehdus.

Ks. myös Lääkärikirja Duodecimin artikkeli Vierasesine kehossa, nenässä tai korvakäytävässä «Vierasesine (tikku, roska) kehossa, nenässä tai korvakäytävässä»1.

Toimi näin, kun vierasesine on korvassa

 • Älä kaiva korvaa, älä edes vanupuikolla. Korvakäytävä voi vaurioitua ja esine työntyä syvemmälle.
 • Anna lääkärin poistaa vierasesine korvasta.

Toimi näin, kun vierasesine on nenässä

 • Taivuta lapsen pää alaspäin, ja yritä saada hänet niistämään.
 • Jos vierasesine ei irtoa tai se on syvällä sieraimessa, anna lääkärin poistaa se.

Korvalehden ja nenän vammat

Jos korvalehden rustoinen osa paljastuu siihen kohdistuvan vamman yhteydessä, rustoinen osa peitetään suojasiteellä. Autettava tarvitsee lääkärin hoitoa. Sama koskee nenän vammoja. Irronnut nenän tai korvalehden kappale tulee ottaa talteen ja lähettää autettavan mukana lääkäriin.

Meluvamma

Hitaasti alkavaa meluvammaa ei yleensä huomaa itse, koska kuulon aleneminen vaikuttaa ensimmäiseksi puheessa käytetyn kuulon taajuusalueen yläpuolella. Äkillinen meluvamma aiheuttaa kuulon alenemisen, johon liittyy tavallisesti korvien soiminen. Tällaisessa tapauksessa pitää hakeutua tutkimukseen ja hoitoon nopeasti. Vammautunut korva on suojattava ylimääräiseltä melulta. Heti alkuvaiheessa annettu ylipainehoito voi pelastaa osan aistinsoluja vaurioitumiselta. Meluvammassa tärkeintä on ehkäisy: melun välttäminen ja siltä suojautuminen.

Kuva 5. Melussa työskenteleviä opastetaan melusta, sen haitoista ja ehkäisystä.

Nenäverenvuoto

Nenäverenvuodon «Nenäverenvuoto»2 syitä voivat olla tapaturman lisäksi voimakas niistäminen, nuha, poskiontelotulehdus tai yksilöllinen alttius. Nenäverenvuoto on yleensä vaaraton. Se voi kuitenkin olla niin runsasta, että se vaatii lääkärissä käynnin. Jos autettavalla on verenohennuslääkitys, verenvuodon tyrehdyttäminen on hankalaa ja hänen tulee heti hakeutua lääkärin hoitoon.

Toimi näin nenäverenvuodon tyrehdyttämiseksi

 • Anna autettavan istua etukumarassa.
 • Käske autettavan niistää vuotava sierain tyhjäksi verihyytymistä.
 • Paina vuotavaa sierainta sormella lujasti nenärustoa vasten 10–15 minuutin ajan.
 • Niistätä sierain välillä tyhjäksi hyytymistä. Voit panna nenän päälle tai niskaan jotakin kylmää, esimerkiksi jääpussin pyyhkeen sisälle. Kylmä supistaa verisuonia.
 • Toimita autettava lääkäriin, mikäli verenvuoto ei lakkaa.
Kuva 6. Tyrehdytä nenäverenvuoto painamalla vuotavaa sierainta nenärustoa vasten.