Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Influenssa
 
 

Hampaiden numerointi

Terve suu
15.9.2009
Sisko Honkala

Kansainvälisen käytännön mukaisesti hampaat tunnistetaan numeroparilla (kuva «Hampaiden numerointi»1). Esimerkiksi hammas 11 (luetaan "yksi yksi") on yläleuan oikeanpuoleinen etuhammas. Numeroparin ensimmäinen numero kuvaa sitä leukaneljännestä, jossa hammas sijaitsee (pysyvässä hampaistossa neljännekset 1–4 ja maitohampaistossa 5–8). Toinen numero kuvaa hampaan järjestysnumeroa keskiviivasta taaksepäin.

Suun terveydenhuollossa numeroidaan ja nimetään myös hampaiden eri pinnat: "ykköspinta" = hampaan purupinta eli okklusaalipinta, "kakkospinta" = hampaiden välinen pinta sisempänä keskiviivasta (mesiaalipinta), "kolmospinta" = hampaan ulkopinta eli posken- tai huulenpuoleinen pinta, "nelospinta" = hampaiden välinen pinta ulompana keskiviivasta (distaalipinta) ja "viitospinta" = hampaan sisäpinta kielen tai suulaen puolella (linguaali- tai palatinaalipinta).

 
Kansi: trsTerve suu
Terve suu on käytännönläheinen opas suun terveydenhoitoon. Hampaiden ja suun hoito kuuluu jokapäiväiseen hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimiseen. Oikealla hoidolla ja elintavoilla ehkäistään muun muassa hampaiden reikiintymistä, ientulehduksia, hammaskipuja sekä suun limakalvo-ongelmia. Kirjassa käsitellään suun rakennetta, hampaiden kehittymistä ja toimintaa, hampaiden ja suun puhdistamista, ruokailutottumusten ja ravinnon merkitystä, hammas- ja suusairauksia, niiden oireita sekä hoitoa. Erityistä huomiota kiinnitetään lasten ja nuorten sekä vanhusten suun terveyteen. Itsehoidon ohjeiden lisäksi kerrotaan tavallisimmista hammaslääkärin ja suuhygienistin tekemistä hoitotoimenpiteistä. Terve suu on hyödyllinen kaikille suun ja hampaiden terveydenhoidosta tietoa tarvitseville sekä suun terveydestä kiinnostuneille. Kirja soveltuu myös terveydenhuollon ammattihenkilöiden peruskoulutukseen ja terveystiedon opetukseen.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi