Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Lentävät hyönteiset
 
 

Suuvesi

Terve suu
15.9.2009
Helena Heikka

Markkinoilla on useita suunhoitoaineita. Tuotteiden valinnan kriteerinä voidaan käyttää tutkimusnäyttöä tuotteen hyödyllisyydestä. Kaupasta löytyy useita fluoria ja alkoholia sisältäviä tuotteita, joiden käytön hyödyllisyyttä ei ole tutkimuksissa vahvistettu ja hyöty on lähinnä kosmeettinen. Suun terveydenhuollon ammattilaiset ja apteekkihenkilökunta opastavat suuhoitoaineiden valinnassa ja käytössä.

Klooriheksidiini

Klooriheksidiniä sisältävää suun huuhteluliuosta voidaan käyttää tilapäisesti proteesin aiheuttamassa suutulehduksessa suuhygienian tehostamiseen tai mekaanisen puhdistuksen korvaamiseen, kun hampaiden harjausta ei jostakin syystä voida tehdä. Klooriheksidiini suuvettä käytetään vain hammaslääkärin määräyksestä. Tavallisimman käyttösuosituksen mukaan suuta huhdotaan noin 10 ml:llä liuosta 1 min ajan kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan. Ainetta ei niellä vaan liuos syljetään pois.

Klooriheksidiini voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Haittavaikutuksena on kielen ja hampaiden värjäytyminen sekä makuhäiriöitä hoidon alussa. Hampaiden värjäymät voidaan puhdistaa suun terveydenhuollossa. Maitotuotteet heikentävät klooriheksidiinin tehoa, joten niitä ei tulisi käyttää ainakaan tuntia ennen eikä muutamaan tuntiin tuotteen käytön jälkeen. Tavallista vaahtoavaa hammastahnaa ei myöskään tule käyttää klooriheksidiinikuurin aikana, sillä tahnaan sisältyvä natriumlaryylisulfaatti estää kloorheksidiininvaikutuksen. Klooriheksidiinikuurin aikana hampaat puhdistetaan ilman hammastahnaa.

Antimikrobinen entsyymisuuvesi

Antimikrobinen entsyymisuuvesi on alkoholiton. Se sisältää luonnollisia antimikrobiaineita, jotka suojaavat suuta. Antimikrobiproteiinit toimivat suussa samalla tavalla kuin ihmisen syljen omat vastaavat proteiinit. Tuote ei sisällä vaahto- tai väriaineita ja se on miedon makuinen.

Suuvesi sisältää myös hampaiden reikiintymistä ehkäisevää fluoria, ksylitolia ja kalsiumia. Suuvesi on tarkoitettu ensisijaisesti vähentyneestä syljen erityksestä kärsiville henkilöille rajoittamaan mm. bakteerien kasvua suussa. Tuote sopii yleiskäyttöön myös henkilöille, jotka saavat herkästi aftoja. Tuote sisältää maitoa ja kananmunaa.

Muita tehoaineita sisältäviä suuvesiä

Amiinifluoridin ja tinafluoridin tehoaineyhdistelmä suuvedessä ehkäisee varsinkin ientulehdusta aiheuttavien bakteerien kasvua ja edistää siten suun tervehtymistä. Suuvesi tekee hampaisiin jääneen plakin toimintakyvyttömäksi ja estää uuden plakin muodostumisen, jolloin ärtyneet ikenet pääsevät toipumaan. Suuvesi sopii erityisesti osaproteesien, siltojen yms. käyttäjille, eikä se sisällä alkoholia.

Fluoria ja alkoholia sisältävä suuvesi on tarkoitettu aikuisille. Tuotetta käytetään kaksi kertaa päivässä hampaiden harjauksen jälkeen. Suuvettä käytetään 20 millilitraa kerrallaan 30 sekunnin ajan. Tuotteen vaikuttavat aineet saavat aikaan raikkaan maun. Ensimmäisillä käyttökerroilla suussa voi tuntua kihelmöintiä, joka vähenee tottumisen myötä. Alkoholia sisältävät suuvedet voivat vaikuttaa alkometrin ilmoittamaan promillemäärään, jos tuotteen käyttämisestä on vähän aikaa.

Eteerisiä öljyjä kuten tymolia, eukalyptolia, metyylisalisyyttia ja mentolia sisältävä suuvesi vähentää bakteerien kasvua etenkin hammasväleissä. Suuveden sisältämä sinkkikloridi vähentää hammaskiven muodostusta.

Alkoholin ja suolan yhdiste suuvedessä alentaa pinnajännitystä ja estää bakteerien kiinnittymisen ja kasautumisen hampaiden pinnoille. Tällainen yhdiste syntyy esimerkiksi substioidusta aminoalkoholista ja 0,2-prosenttisesta delmopinol hydrokloridista. Tuotteella on vähäinen bakteereihin suoraan kohdistuva antimikrobiaalinen vaikutus. Yhdisteen teho perustuu bakteerien kiinnittymisen estämiseen. Tuote ehkäisee plakin muodostumista ja ientulehdusta. Liuoksella huuhdellaan suuta kahdesti päivässä 30 sekunnin ajan. Tuote ei sovellu kananmuna-allergiselle.

Huuhtelun jälkeen syömistä ja juomista tulisi välttää puolen tunnin ajan. Tuotteen sivuvaikutuksina voi ilmetä kielen tunnottomuutta, polttavaa tunnetta suussa, makuhäiriötä ja kuivan suun tunnetta. Oireet vähenevät hoidon kuluessa. Tuotetta suositellaan käytettäväksi vain jos mekaaninen suun puhdistaminen ei ole mahdollista.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi