Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Lentävät hyönteiset
 
 

Juurihoito

Terve suu
15.9.2009
Sisko Honkala

Kun karies etenee hampaan ytimeen asti (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»1), ydin tulehtuu ja/tai kuolee. Tällöin usein myös hampaan juurenkärjessä on tulehduspesäke. Juurenpäässä oleva tulehdus voi olla seurausta myös vakavasta ientulehduksesta. Myös hammastapaturmien (ks. «Hammastapaturmat»2) yhteydessä saatetaan hammas joutua juurihoitamaan.

Valmistelut

Ennen juurihoidon aloittamista karies ja mahdolliset rikkinäiset hammaspaikat poistetaan. Sen jälkeen asennetaan juurihoidettavan hampaan ympärille Kofferdam-kumi metallikiinnikkeiden avulla (kuva «Juurikanavaneulat hampaan juurikanavissa»1), joka suojaa syljen pääsyn juurihoidon aikana hampaan ytimeen ja mahdollistaa juurikanavien desinfioinnin. Kofferdamin asettamisen jälkeen etsitään juurikanavien suut. Juurikanavien määrä riippuu hampaan juurien lukumäärästä (kuva 2.20).

Juurikanavan käsittely

Juurihoidossa juurikanavat puhdistetaan bakteereista mekaanisesti juurikanavaneuloilla (kuva «Juurikanavaneulat hampaan juurikanavissa»1) käsin tai koneellisesti. Samanaikaisesti juurikanavaa huuhdellaan ja desinfioidaan eri liuoksilla, jotta juurikanavat saadaan täysin bakteerittomaksi.

Hampaasta otetaan röntgenkuva juurikanavaneulan ollessa hampaan sisällä (kuva «Juurikanavaneulojen paikan tarkistus»2), jolloin saadaan selville juuritäytteen tarkka pituus. Lopuksi juurikanavat täytetään juuritäytteellä (kuva «Juurikanavan täytön tarkistus»3), jotta bakteerit eivät pääse kanaviin suun tai hampaan juuren kärjen kautta.

Paikkaus

Kun juuritäyte on valmis, voidaan hammas paikata. Juurihoito vaatii yleensä usean hoitokäynnin; hoitokertojen välillä käytetään väliaikaista paikkaa.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi