Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Influenssa
 
 

Juurihoito

Terve suu
15.9.2009
Sisko Honkala

Kun karies etenee hampaan ytimeen asti (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»1), ydin tulehtuu ja/tai kuolee. Tällöin usein myös hampaan juurenkärjessä on tulehduspesäke. Juurenpäässä oleva tulehdus voi olla seurausta myös vakavasta ientulehduksesta. Myös hammastapaturmien (ks. «Hammastapaturmat»2) yhteydessä saatetaan hammas joutua juurihoitamaan.

Valmistelut

Ennen juurihoidon aloittamista karies ja mahdolliset rikkinäiset hammaspaikat poistetaan. Sen jälkeen asennetaan juurihoidettavan hampaan ympärille Kofferdam-kumi metallikiinnikkeiden avulla (kuva «Juurikanavaneulat hampaan juurikanavissa»1), joka suojaa syljen pääsyn juurihoidon aikana hampaan ytimeen ja mahdollistaa juurikanavien desinfioinnin. Kofferdamin asettamisen jälkeen etsitään juurikanavien suut. Juurikanavien määrä riippuu hampaan juurien lukumäärästä (kuva 2.20).

Juurikanavan käsittely

Juurihoidossa juurikanavat puhdistetaan bakteereista mekaanisesti juurikanavaneuloilla (kuva «Juurikanavaneulat hampaan juurikanavissa»1) käsin tai koneellisesti. Samanaikaisesti juurikanavaa huuhdellaan ja desinfioidaan eri liuoksilla, jotta juurikanavat saadaan täysin bakteerittomaksi.

Hampaasta otetaan röntgenkuva juurikanavaneulan ollessa hampaan sisällä (kuva «Juurikanavaneulojen paikan tarkistus»2), jolloin saadaan selville juuritäytteen tarkka pituus. Lopuksi juurikanavat täytetään juuritäytteellä (kuva «Juurikanavan täytön tarkistus»3), jotta bakteerit eivät pääse kanaviin suun tai hampaan juuren kärjen kautta.

Paikkaus

Kun juuritäyte on valmis, voidaan hammas paikata. Juurihoito vaatii yleensä usean hoitokäynnin; hoitokertojen välillä käytetään väliaikaista paikkaa.

 
Kansi: trsTerve suu
Terve suu on käytännönläheinen opas suun terveydenhoitoon. Hampaiden ja suun hoito kuuluu jokapäiväiseen hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimiseen. Oikealla hoidolla ja elintavoilla ehkäistään muun muassa hampaiden reikiintymistä, ientulehduksia, hammaskipuja sekä suun limakalvo-ongelmia. Kirjassa käsitellään suun rakennetta, hampaiden kehittymistä ja toimintaa, hampaiden ja suun puhdistamista, ruokailutottumusten ja ravinnon merkitystä, hammas- ja suusairauksia, niiden oireita sekä hoitoa. Erityistä huomiota kiinnitetään lasten ja nuorten sekä vanhusten suun terveyteen. Itsehoidon ohjeiden lisäksi kerrotaan tavallisimmista hammaslääkärin ja suuhygienistin tekemistä hoitotoimenpiteistä. Terve suu on hyödyllinen kaikille suun ja hampaiden terveydenhoidosta tietoa tarvitseville sekä suun terveydestä kiinnostuneille. Kirja soveltuu myös terveydenhuollon ammattihenkilöiden peruskoulutukseen ja terveystiedon opetukseen.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi