Etusivu » Maitohappobakteerit vähentävät hengitystietulehduksia?

Maitohappobakteerit vähentävät hengitystietulehduksia?

04.06.2001
Uutispalvelu Duodecim

Suomalaistutkimuksessa on saatu lisänäyttöä siitä, että laktobasillilla voidaan ehkä ehkäistä lasten sairastuvuutta. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ja Valion yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa lapsilla, jotka saivat maitohappobakteereja maidossaan, oli hieman vähemmän hengitystietulehduksia. Heillä oli myös vähemmän poissaoloja päiväkodista ja antibioottihoitoja. Probioottien, terveyttä edistävien maitohappobakteerien kuten laktobasillien on havaittu ylläpitävän suoliston luonnollista mikrobistoa. Laktobasillien on havaittu nopeuttavan lasten paranemista ripulista, mutta sen sijaan ripulia tai muita sairauksia ehkäisevästä vaikutuksesta on vähän näyttöä. Hiljattain Turun yliopiston tutkijat raportoivat Lancet-lehdessä, että laktobasillilla voidaan ehkäistä atooppisen ihottuman puhkeamista riskiryhmään kuuluvilla lapsilla.

Kaksois-sokkotutkimuksessa oli mukana 571 tervettä helsinkiläistä päiväkotilasta. Heistä puolet satunnaistettiin saaamaan päivittäin maitoa, joka sisälsi Lactobacillus GG –maitohappobakteereja, kun toiset saivat tavallista maitoa. Seitsemän kuukauden seurannassa maitoa kului lapsilla päivittäin keskimäärin 2,6 desilitraa. Maitohappobakteereita saaneilla oli noin kuudenneksen vähemmän hengitystietulehduksia, etenkin akuutteja välikorvatulehduksia. Vaikka tulokset olivat vaatimattomia, tutkijat muistuttavat, että 10 – 20 prosenttia vähemmän sairauspoissaoloja voi olla kansantaloudellisesti merkittävää.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2001; 322: 1327)
Tutkimuksen toteutti Riitta Korpela Ravitsemuksen tutkimussäätiöstä.

Elävien mikrobivalmisteiden probioottien kuten bifidobakteerien ja laktobasillien on todettu tasapainottavan suolen limakalvon lisääntynyttä läpäisevyyttä, tehostavan suoliston antigeenispesifistä IgA-vastetta ja hillitsevän allergista tulehdusvastetta. Probioottisten maitohappobakteerien lisääminen maitopohjaisiin valmisteisiin on yleistynyt. Lactobacillus GG -maitohappobakteerin viranomaiset hyväksyivät Japanissa ensimmäisenä probioottina terveysvaikutteisten elintarvikkeiden raaka-aineeksi ja myös terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi.