Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Iskiaksen lääkehoidot hataralla pohjalla

Iskiaksen lääkehoidot hataralla pohjalla

17.02.2012
Uutispalvelu Duodecim

Selkä- ja jalkakipuja aiheuttavaa iskiasta hoidetaan monilla kipulääkkeillä, mutta niiden teho on vähintäänkin kyseenalainen, tuore tutkimus osoittaa. Nykytiedon valossa onkin vaikea sanoa mitkä kipulääkkeet iskiaspotilaita parhaiten auttaisivat.

Tutkimuksen mukaan yleisesti iskiakseen käytetyt NSAID-tulehduskipulääkkeet, kortikosteroidit, masennuslääkkeet, antikonvulsantit, lihasrelaksantit ja opioidit eivät ole juuri lumelääkkeitä tehokkaampia iskiaskivun lievittäjiä.

Havaintojensa perusteella tutkijat ehdottavat, että ennen kuin kyseisten lääkkeiden sopivuudesta iskiakseen saadaan lisää tietoa, lääkäreiden kannattaisi soveltaa iskiaspotilaisiin neuropaattisten kiputilojen ja alaselkäkipujen hoito-ohjeita, joiden tieteellinen pohja on vahvempi.

Tutkimuskatsaus julkaistiin British Medical Journalissa. Siinä analysoitiin 23 iskiastutkimusta.

Iskiasoireilla tarkoitetaan iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa selkäkipua, ja muita oireita, jotka voivat jatkua varpaisiin saakka. Yleisin iskiasoireen syy on nikamien välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma, joka puristaa selkäydinhermoa tai saa hermon ärtymään.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;344:e497)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e497