Kiveskivun syyt

Kiveksen kivun syynä voi olla kivekseen kohdistunut äkillinen vamma tai pidempiaikainen puristus tai kiveksen itsestään tapahtunut kiertyminen (testistorsio), joka estää kiveksen verenkiertoa, tahi kiveksen tai lisäkiveksen tulehdus. Kiveksiin voi myös säteillä kipua muiden sairauksien, esimerkiksi virtsajohdinkiven tai nivustyrän aiheuttamana. Sekä vammaan, tulehdukseen että kiertymiseen voi liittyä kiveksen tai lisäkiveksen turvotusta.

Vähitellen kehittyvä pehmeä turvotus johtuu useimmiten ns. vesikiveksestä, joka tarkoittaa kivespussiin kertyvää nestepussia. Kivespussiin turvotuksen voi aiheuttaa myös suonikohjun tapainen kivespussin verisuonikohju. Huomattavasti harvinaisempi kiveksen turpoamisen syy on kiveksen kasvain, joka ilmenee yleensä toisen kiveksen suurenemisena ja usein siihen liittyvänä kipuna.

Kiveskivun itsehoito

Vähitellen päivien tai viikkojen mittaan kehittyvä kiveksen kipu, johon ei liity kivesten turpoamista eikä kuumeilua, johtuu mahdollisesti kivesten joutumisesta syystä tai toisesta puristuksiin. Ensimmäisenä toimenpiteenä tulee kokeilla kiristävistä vaatekappaleista luopumista sekä pohtia, ovatko kivekset joutuneet alttiiksi hankaukselle esimerkiksi liikunnan yhteydessä. Lievä kiveksiin kohdistunut vamma ilman kiveksen tai kivesten turpoamista paranee yleensä ilman hoitotoimenpiteitä.

Milloin lääkäriin

Lääkäriin on syytä hakeutua tilanteen arviointia varten aina, milloin kivekset kipeytyvät ilman ilmeistä syytä tai toinen kives tai molemmat turpoavat. Jos kiveskipu tai turpoaminen kehittyy hyvin nopeasti, lääkäriin on syytä hakeutua välittömästi. Samoin on aihetta menetellä, jos kiveksiin kohdistuneen vamman seurauksena kivekset tai kivespussi turpoavat.

Saman vuorokauden sisällä on syytä hakeutua hoitoon, jos kiveskipuun liittyy kuumetta tai kirvelyä virtsatessa.

Kivesongelmien hoito riippuu syystä. Lisäkivestulehduksen syy selvitetään veri- ja virtsakokeilla, ja bakteeritulehdus hoidetaan antibiooteilla. Kiveksen kiertymä ja kiveksen tapaturmainen vaurioituminen vaativat välitöntä leikkaushoitoa. Vesikives ja kiveskohjut voidaan hoitaa viiveelläkin. Mikäli turpoamisen syynä ei ole ilmeisesti vesikives tai kiveskohju, tilanteen jatkoselvittelyssä on yleensä apua ultraäänitutkimuksesta.

Epäiltäessä kasvainta potilas lähetetään erikoispoliklinikalle, jossa päätetään jatkotutkimuksista ja hoidosta. Kivessyövän hoitona on leikkaus-, säde- ja solunsalpaajahoidon yhdistelmä, ja sen ennuste on hyvä.

Kirjallisuutta

  1. Raitanen M. Kiveskipu. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, päivitys 30.10.2018.
  2. Raitanen M. Kivessyöpä. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.10.2018.
  3. Raitanen M. Suurentunut kivespussi ja kivespussin resistenssit. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.10.2018.