Dermatofibrooma

Dermatofibrooma on melko yleinen ihon sidekudoskasvain. Dermatofibroomia esiintyy etenkin naisilla, tavallisimmin alaraajoissa, mutta joskus myös yläraajoissa ja selässä.

Dermatofibrooma voi saada alkunsa hyönteisen puremasta tai muusta pienestä ihovauriosta. Se on aluksi muutaman millimetrin läpimittainen ihonvärinen tai punertavanruskea pyöreä kasvain, joka voi kutista. Se kasvaa hitaasti rusehtavaksi, kiinteäksi, noin 5–10 millimetrin kokoiseksi kasvaimeksi.

Dermatofibrooma on hyvänlaatuinen eikä sitä tarvitse poistaa. Ks. kuvat  ,   ja  .

Kuva

Dermatofibrooma sääressä. Kaksi muutaman kuukauden ikäistä dermatofibroomaa sääressä. Ne saivat luultavasti alkunsa hyttysenpistoista ja kasvavat hiljalleen lopulliseen mittaansa.

Kuva

Dermatofibrooma. Dermatofibrooma on aluksi parin millimetrin läpimittainen kiinteä, ihonvärinen tai rusehtava pyöreä kasvain. Se kasvaa noin 5–10 millimetrin läpimittaiseksi, ja samalla väri tummuu.

Kuva

Dermatofibrooma, olkavarsi. Kookas ja tumma dermatofibrooma olkavarressa.

Pehmeä fibrooma

Pehmeitä fibroomia (fibroma molle) on kahdenlaisia: säiemäisiä (varsiluomi, ihopolyyppi, engl. skin tag) ja pussimaisia. Ne ovat ihonvärisiä tai rusehtavia ulkonevia kasvaimia, joita esiintyy yleisimmin kaulalla ja kainaloiden reunoilla.

Pehmeitä fibroomia on lähes joka toisella aikuisella. Ihon hankautuminen, ylipaino ja aikuistyypin diabetes edistävät niiden kehittymistä.

Pehmeän fibrooman voi poistaa esteettisistä syistä tai jos se ärtyy esimerkiksi hankauksesta. Pienet säiemäiset fibroomat voi poistaa saksilla tyvestä leikkaamalla tai jäädyttämällä (kryohoidolla). Suuremmat pussimaiset fibroomat poistetaan kirurgisesti. Ks. kuvat   ja  .

Kuva

Pehmeitä fibroomia kainalossa. Säiemäisiä pehmeitä fibroomia (skin tags) taiveseudussa. Osa tummenee ajan mittaan.

Kuva

Pussimainen pehmeä fibrooma. Pussimainen pehmeä fibrooma on vaaraton ihomuutos.

Kasvojen sidekudoskasvain

Kasvojen sidekudoskasvain (engl. fibrous papule of the face tai fibrous papule of the nose) on ihonvärinen pieni kasvain, joka esiintyy tavallisimmin nenässä. Se näyttää vaalealta koholuomelta (naevus intradermalis). Joskus se muistuttaa tyvisolusyöpää, jolloin kirurginen poisto on tarpeen diagnoosin varmistamiseksi.

Fibrokeratooma

Fibrokeratooma on melko harvinainen ihonvärinen, kiinteä kasvain sormen tai varpaan päässä tai aivan kynnen vieressä. Kasvaimen tyvessä on karstainen reunus eli sarveiskaulus. Fibrokeratooman taustasyynä pidetään pientä ihovauriota.

Fibrokeratooman voi tunnistaa sijainnin ja ulkonäön perusteella, mutta se poistetaan usein diagnoosin varmistamiseksi. Ks. kuvat   ja  .

Kuva

Fibrokeratooma kynnen alla. Fibrokeratooma tyypillisessä paikassaan kynnen alla. Huomaa karstainen reunus eli sarveiskaulus.

Kuva

Fibrokeratooma sormessa. Huomaa selvä sarveiskaulus.

Keloidi

Keloidilla tarkoitetaan esimerkiksi leikkaus-, palovamma- tai aknearven sidekudoksen kasvainmaista liikakasvua (ks. Keloidi ja muu arven liikakasvu). Taipumus on osin perinnöllinen.

Keloidit kehittyvät useimmiten ylävartalon arpiin. Ne voivat aristaa, kutista ja kasvaa jopa vuosien ajan. Keloidien hoito on hankalaa.

Kirjallisuutta

  1. Laube S. Fibrous papule of the face. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 25.2.2022.
  2. Schwartz RA. Acrochordon. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 26.10.2022.
  3. Satter EK. Acquired digital fibrokeratoma. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 25.10.2021.
  4. Pierson JC. Dermatofibroma. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 7.8.2020.