Laivaristeilyt ovat olleet suosittuja vuodesta toiseen. Maailmanlaajuisesti yleisimpiä kohteita ovat Karibia, Eurooppa (mm. Välimeri, Norja) ja Alaska. Suomalaiset risteilevät etenkin Itämerellä kohteina mm. Viro ja Ruotsi. Laivamatkailijoiden keski-ikä on usein korkeampi kuin muiden matkailijaryhmien. Yleisin kuolinsyy laivoilla on sydän- ja verisuonitaudit. Matkan rasitukset saattavat pahentaa olemassa olevaa sydän- tai keuhkosairautta tai muuta pitkäaikaissairautta, joten ennen matkaa tulee varmistaa, että lääkitys on kunnossa. Lääkkeet kannattaa kuljettaa alkuperäispakkauksissa ja varsinkin Suomen lähialueiden ulkopuolella risteilevillä mukana on hyvä olla erillinen englanninkielinen lista sairauksista, lääkkeistä ja niiden vaikuttavista aineista ja annoksista. Akuutisti sairastuneen tulee siirtää matkalle lähtöä.

EU- ja ETA-maissa matkustettaessa Kelasta saatava eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa saamaan välttämätöntä sairaanhoitoa samalla tavalla kuin paikalliset asukkaat (ks. Sairaanhoito ulkomailla). Lisäksi matkavakuutuksen tulee olla voimassa koko matkan ajan ja sen ehdot on syytä tarkistaa, varsinkin jos matkailijalla on pitkäaikaissairaus tai hän on raskaana (ks. Vakuutukset).

Alkoholi, huumeet, suojaamaton seksi sekä erilaiset tapaturmat ovat merellä riski samalla tavalla kuin maissakin. Kannella auringossa oleiltaessa on hyvä suojautua päähineellä, vaatetuksella ja aurinkovoiteella, jossa on riittävä suojakerroin (ks. Auringonpaisteen haitat). Merisairauden aiheuttamaan pahoinvointiin voi varautua apteekista saatavin käsikauppalääkkein (ks. Lääkkeet matkan aikana).

Risteilyaluksilla esiintyy ajoittain erilaisia epidemioita ja sen vuoksi matkailijan tulee noudattaa samoja huolellisia periaatteita ruoka-, juoma- ja käsihygienian suhteen kuin mantereella matkailtaessa (ks. Matkaripuli). Yleisin vatsataudin aiheuttaja on norovirus, joka aiheuttaa ripulia ja oksentelua. Hengitystieinfektioista yleisimpiä ovat influenssa (ks. Kausi-influenssa) ja legionellan aiheuttama keuhkokuume (ks. Legionelloosi). Myös herkästi tarttuva tuhkarokko on aiheuttanut epidemioita rokottamattomien keskuudessa.

Koronavirusrokotteita koskevat kansalliset suositukset sekä kohdemaiden ja risteily-yhtiön vaatimukset (rokotustodistus, testaus) on tärkeä tarkistaa ennen matkalle lähtöä (ks. Koronavirustauti COVID-19).

Risteilyreitin varrella olevissa satamissa tulee ottaa huomioon hyttysten levittämien tautien mahdollisuus. Eräät maat vaativat todistuksen keltakuumerokotuksesta. Etenkin malaria- (ks. Malarian ehkäisy) , dengue- (ks. Dengue) ja keltakuumealueilla (ks. Keltakuume) on tärkeää suojautua hyttysen pistoilta (ks. Hyttysten pistoilta suojautuminen). Myös malarian estolääkitys saattaa olla tarpeen. Jos yövytään hyvin varustetussa laivassa ja poistutaan laivasta vain valoisana aikana, eikä oleskella malaria-alueella pimeän aikaan, ei estolääkitystä välttämättä tarvita vaan tarkka suojautuminen hyttysiltä riittää.

Lisätietoa malarian esiintyvyydestä ja estolääkityksestä sekä eri maiden rokotussuosituksista ja - vaatimuksista löytyy maakohtaisista teksteistä.