Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Allerginen nuha
 
 

Albumiini, mikroalbuminuria yövirtsasta (aamuvirtsasta) (nU-Alb)

Senkka ja 100 muuta tutkimusta
18.3.2013
Seija Eskelinen
  • Viitearvo: alle 20 µg/min (mikrogrammaa minuutissa)

Plasman proteiineista suurin osa on albumiinia ja virtsaan erittynyt proteiini lähes yksinomaan albumiinia. Tavallinen liuskatesti virtsan proteiinin toteamiseksi «Virtsan kemiallinen seulonta (U-KemSeul)»1 on positiivinen vasta, jos albumiinia on vähintään 200 milligrammaa (mg) litrassa virtsaa. Joissakin tilanteissa, etenkin diabeteksen tai verenpainetaudin yhteydessä, jo paljon pienemmät määrät osoittavat, että munuainen ei voi hyvin «Diabeteksen munuaissairaus (diabeettinen nefropatia)»2. Tilannetta jossa tavallinen liuskatesti on negatiivinen mutta albumiinimäärä virtsassa on jo hieman lisääntynyt, kutsutaan mikroalbuminuriaksi.

Mikroalbuminuriaa etsitään yleensä aamulla annetusta kertavirtsanäytteestä (U-Alb/krea-suhde ks. «Albumiinin ja kreatiniinin suhde, yövirtsasta (aamuvirtsasta) nU-AlbKrea»3). Jos se näyttää positiivista, virtsaa täytyy vielä kerätä tuloksen varmistamiseksi. Yövirtsan keräys (vähintään 6 tuntia) on suositeltavaa koko vuorokauden kestävän keräyksen sijasta. Siten mm. fyysiseen rasitukseen liittyvät virhetulokset vähenevät. Keräys alkaa siitä, kun illalla käy WC:ssä ja päättyy siihen, kun aamulla virtsaa näyteastiaan. Virtsan keräysaika pannaan minuutilleen muistiin. Tulos ilmoittaa, paljonko virtsaan erittyy albumiinia minuutissa.

Diabeteksessa lisääntynyt albumiinin eritys merkitsee, että diabetekseen liittyvän munuaissairauden vaara on ilmeinen. Valkuaista voi tulla virtsaan pieniä määriä muista syistä, minkä vuoksi mikroalbuminurian diagnoosia ei tehdä yhden positiivisen näytteen perusteella, vaan virtsanäyte tutkitaan kolme kertaa muutaman viikon välein. Munuaisen sairastumista voidaan ehkäistä diabeteksen hoitoa tehostamalla ja ennen kaikkea hoitamalla tarkasti kohonnutta verenpainetta «Diabeteksen munuaissairaus (diabeettinen nefropatia)»2.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi