Erillisessä artikkelissa on lisätietoa sylkirauhasista ja syljestä.

Kuva

Sylkirauhaset. Ihmisen pääasialliset sylkirauhaset. Himmeällä merkityt sylkirauhasten tiehyet laskevat suuonteloon. Ks. Sylkirauhasten sairaudet ja Sylkikivet.

Sylkirauhasissa voi myös esiintyä suurentumia, joiden syynä voivat olla mm. maksakirroosi, alkoholismi, anoreksia, bulimia tai erilaiset suolistosairaudet. Mikäli perusongelma korjautuu, rauhaset palautuvat yleensä normaaleiksi.

Oireet

Sylkirauhasten sairauksiin liittyy yleensä yhden tai useamman rauhasen turpoaminen, ja usein turvotukseen liittyy myös kipu. Yhdistynyt turvotus ja kipu ovat yleensä merkkinä tulehduksesta tai sylkitiekivestä. Pelkkä turvotus voi liittyä sylkirauhasten kasvaimiin tai eräisiin yleissairauksiin, kuten diabetekseen, sarkoidoosiin tai reumaattisiin sairauksiin kuuluvaan Sjögrenin oireyhtymään.

Syljen tuotantoon liittyvistä ongelmista suun kuivuminen on epäilemättä yleisin. Se voi liittyä koko elimistön kuivumiseen tai tilapäiseen jännitykseen, mutta myös monet lääkkeet kuivattavat suuta. Suun kuivuminen voi myös johtua yksinkertaisesti iän myötä heikentyneestä sylkirauhasten toiminnasta. Syljen liikatuotanto on harvinaisempi ongelma, ja yleensä liika sylki ja sen valuminen suusta ovat pikemmin syljen nielemiseen liittyvä ongelma, johon syynä voi olla hermoston sairaus.

Tulehdukset

Lasten MPR-rokotusten myötä aikaisemmin yleinen molemminpuolisen korvasylkirauhasten tulehduksen aiheuttava sikotauti on käynyt harvinaiseksi, mutta sitä voi esiintyä rokottamattomilla. Myös eräät muut virukset voivat aiheuttaa samantyyppisen, joskin lievemmän sylkirauhastulehduksen. Toispuolinen sylkirauhastulehdus on yleensä bakteerin aiheuttama ja tarvitsee antibioottihoitoa. Tulehdus voi joskus muuttua pitkäaikaiseksi, jolloin sitä voidaan hoitaa rauhasta hieromalla ja pahenemisvaiheissa antibioottikuurilla. Nuoruusiällä sylkirauhasessa saattaa esiintyä toistuvia tulehduksia, joiden syy on tuntematon. Ongelma häviää murrosiän myötä.

Sjögrenin oireyhtymän, diabeteksen tai sarkoidoosin yhteydessä esiintyvissä sylkirauhasen vaivoissa on myös kyseessä rauhasten tulehduksellinen tila, mutta aiheuttajana ei ole virus tai bakteeri.

Sylkikivi

Sylkikiven muodostumiseen liittyvät syyt ovat suurelta osin tuntemattomia. Kivet muodostuvat kalsiumsuoloista, ja niitä kehittyy erityisesti leuanalussylkirauhasen tiehyessä. Rauhastiehyen tukkeavan kiven aiheuttamia oireita ovat alaleuan kulmassa sijaitsevan rauhasen turvotus ja joskus kipu. Vaiva on vain toisella puolella. Oireet ajoittuvat yleensä syömisen yhteyteen, jolloin rauhaset tuottavat sylkeä mutta kivi estää sen erittymisen suuonteloon. Joskus syljen kertyminen rauhaseen ja tiehyeen herkistää rauhasen bakteeritulehdukselle. Sylkikivi poistuu usein itsestään, mutta se voidaan myös poistaa laajentamalla sylkitiehyen aukkoa ja auttamalla kivi tätä kautta ulos. Hankalimmillaan kiven poisto voi vaatia leikkauksen.

Kasvaimet

Sylkirauhasissa esiintyvät kasvaimet ovat yleensä hitaasti kasvavia ja kivuttomia. Kasvaimista 80 % on hyvänlaatuisia ja valtaosa sijaitsee korvasylkirauhasessa. Hoitona on aina kasvaimen poisto leikkauksella.

Milloin hoitoon

Sylkirauhasissa esiintyvä turvotus joko yhdistyneenä kipuun tai ilman sitä on aihe hakeutua tutkimuksiin. Suun kuivumisen syitä kannattaa myös pohtia hoitavan lääkärin kanssa ja selvittää, olisiko mahdollisilla lääkityksillä vaikutusta asiaan. Haittaavaa suun kuivumista, johon ei ole poistettavissa olevaa syytä, voidaan helpottaa keinosylkivalmisteilla.

Kirjallisuutta

  1. Atula T. Sylkirauhasen turvotus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 2.12.2019.