Etusivu » Kohdunkaulan syövän torjunta Intian maaseudulla

Kohdunkaulan syövän torjunta Intian maaseudulla

30.10.2007

Intian yli miljardiin nousevasta väestöstä noin kolme neljännestä asuu maaseudulla, jossa syövän toteamis- ja hoitomahdollisuudet ovat vähäiset. Kohdunkaulan syöpä on siellä yleisin syöpätauti. Intian suurin syöpäkeskus Tata Memorial Centre (TMC) Mumbaissa on organisoinut maaseutusairaalan ja syöpäkeskuksen Barshiin, 450 km päähän. Sen keskeisenä tehtävänä oli toteuttaa kohdunkaulan syöväntorjuntaohjelma. Väitöskirja kuvaa ohjelman eri osia ja arvioi niitten toteutettavuutta ja vaikuttavuutta.

Alueelle perustettiin syöpärekisteri, jonka tehtävät olivat laajat. Syöpärekisterin avulla lisättiin syöpätietoisuutta ja sen henkilökunnan aktiivisella kyliin suuntautuneella jäljitysmenetelmällä löydettiin oireiset potilaat. Syöpäongelman laajuutta ja varsinkin valistusohjelman vaikuttavuutta voitiin arvioida. Kohdunkaulan syövän vaara oli noin 6-kertainen Suomeen verrattuna. Valistusohjelman ansiosta suurin osa syövistä todettiin paikallisena. Monien potilaiden hoito jäi kuitenkin kesken eikä lopulta kuolleisuudessa ollut eroa koe- ja vertailualueen välillä.

Barshin syöpäkeskus käynnisti yhteistyössä kansainvälisen syöpätutkimuskeskuksen (IARC) kanssa maailman laajimman satunnaistetun kohdunkaulan syövän seulontakokeen. Yli 120 000 naista seulottiin joko kliinisesti tutkimalla tai ottamalla näyte, joka tutkittiin perinteisellä papa-testillä tai virustestillä. Osallistuminen oli 70% ja nuoret, koulutetut hyvätuloiset naiset osallistuivat parhaiten. Jokainen seulontatesti löysi paikallisia syöpiä, mutta terveeksi itsensä tuntevat naiset eivät pitäneet hoitoa tarpeellisena.

Väitöskirjassa luonnostellaan lopuksi keinoja laajentaa Barshin syöpäkeskuksen kokemuksia Intian muille maaseutualueille.

Atul Budukhin epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja, Cervical Cancer Control in Rural India (Kohdunkaulan syövän torjunta Intian maaseudulla), tarkastettiin 26.10. Tampereen yliopistossa.