Etusivu » Syöpäsolun automaattiohjaus

Syöpäsolun automaattiohjaus

12.11.2007

Monet syövät lähettävät etäpesäkkeitä imusuonten kautta, mutta syöpäsoluja imuteihin ohjaavat mekanismit tunnetaan vielä varsin puutteellisesti. Kuitenkin tiedetään, että imusolmukemetastaasit ilmentävät usein kemokiinireseptoria CCR7. On arveltu, että syöpäsolu pystyy sen avulla hakeutumaan imuteihin, jotka tuottavat ja erittävät CCR7:ää aktivoivia kemokiineja. Uudet tutkimustulokset paljastavat, että todellisuudessa syöpäsolut ovat vieläkin ovelampia: ne pystyvät itse tuottamaan liikettään ohjaavan houkutinmolekyyligradientin.

Sveitsiläisjohtoinen tutkimusryhmä viljeli syöpäsoluja kolmiulotteisessa soluvälitilaa matkivassa väliaineessa (Shields JD, ym., Cancer Cell 2007:11;526). He osoittivat, että rintasyöpä- ja melanoomasolut ilmentävät pinnallaan CCR7-reseptoria ja erittävät ympäristöönsä siihen tarttuvia kemokiineja. Koska syöpäkudoksessa vaikuttaa aina hidas soluvälitilan nestevirtaus syöpäpesäkkeestä kohti imusuonistoa, tutkijat lisäsivät virtauskomponentin malliinsa. Näissä olosuhteissa syöpäsolun itsensä tuottama kemokiini yllättäen muodosti gradientin, joka ohjasi solujen liikettä CCR7:stä riippuvaisella tavalla virtauksen suuntaan.

Kemokiinit näyttävät ohjaavan syöpäsoluja imusuoniin kahdella tavalla, joita molempia säätelee soluvälitilan nestevirtaus. Vaikka vastavirta laimentaa imuteistä syöpäpesäkkeeseen yltävien kemokiinien pitoisuuksia, tietokonemallinnuksen perusteella se itse asiassa jyrkentää kemokiinin pitoisuusgradienttia. Juuri tämä solun etu- ja takapään välinen kemokiinipitoisuusero on solujen suunnistusmekanismeille tärkeämpi kuin houkutinaineen kokonaispitoisuus. Toisaalta nestevirtaus tuottaa syöpäsolujen itsensä erittämistä kemokiineista gradientteja, jotka ajavat soluja kohti toiminnallisia, nestettä imeviä imusuonia. Syöpäsolu siis hyödyntää nestevirtauksia ikävän tehokkaasti matkatessaan kohti uusia kasvupaikkoja, mutta teoriassa kemokiinireseptorien salpaus voisi sokeuttaa tämän automaattiohjauksen. -MS