Etusivu » Influenssarokotus 20 lapselle, jotta yksi lääkärissäkäynti vältetään

Influenssarokotus 20 lapselle, jotta yksi lääkärissäkäynti vältetään

12.11.2007

Suomessa aloitetaan tänä syksynä pienten lasten (6 - 35 kk) rokottaminen influenssaa vastaan. Influenssa on raju infektio muihin hengitystieinfektioihin verrattuna, ja sen jälkitaudit - etenkin välikorvantulehdus - ovat hyvin tavallisia.

Yhdysvalloissa tutkittiin mallintamalla, kuinka monta lasta pitää rokottaa, jotta yhden lapsen sairaalahoitoa vaativa influenssa estettäisiin tai että influenssan vuoksi tehtävältä avohoitokäynniltä vältytään. Analyysin mukaan noin 2000 6 - 23 kuukauden ikäistä ja noin 5000 24 - 59 kuukauden ikäistä lasta pitää rokottaa, jotta yksi sairaalahoitoa vaativa infektio estetään. Yksi 6 - 59 kuukauden ikäisten avohoitokäynti taas pystyttäisiin välttämään, jos 12 - 42 lasta rokotetaan.

Tarvittavat rokotettavien määrät näyttäisivät tämä analyysin perusteella melko suurilta, kun rokotteen tehoksi arvioitiin 50 %. Eräissä muissa tutkimuksissa teho on ollut noin 80 %. Tämäntyyppisissä tutkimuksissa on kuitenkin monia sudenkuoppia, joten tuloksiin tulee suhtautua varauksin. Epäsuoria hyötyjä, kuten vanhempien sairauspäiviä, ei myöskään laskettu. Ja jos tarkasteltaisiin vältettyjä lääkärissäkäyntejä vain alle kolmivuotiaiden ryhmässä, voisivat numerot olla kovin erilaiset. Jos parikymmentä lasta rokottamalla vältetään yksi lääkärissäkäynti, jonka syynä usein on ikävä komplikaatio kuten otiitti seurantoineen, on se kuitenkin aika merkittävä asia. (Lewis EN, ym. Pediatrics 2007;120:467). -Markku Heinkinheimo