Mikrobilääkkeille vastustuskykyiset bakteerit

Matkailijan terveysopas
17.5.2017
Outi Lyytikäinen ja Katariina Kainulainen

Mikrobilääkkeille vastustuskykyiset bakteerit ovat muissa maissa yleisempiä kuin Suomessa.

Matkailija voi ulkomailla saada elimistöönsä mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteereita esimerkiksi ruoan tai juoman mukana. Koska ulkomailla sairaaloiden hygienia ei välttämättä ole pohjoismaista tasoa ja mikrobilääkkeiden käyttö runsaampaa, sairaalahoitoon joutuminen lisää tartuntariskiä. Kaikki tartunnat eivät kuitenkaan välttämättä aiheuta oireita eikä vaadi hoitoa.

Jotta mikrobilääkkeille vastustuskykyiset bakteerit eivät pääsisi leviämään Suomen sairaaloihin, Pohjoismaiden ulkopuolella sairaalahoidossa olleilta potilailta otetaan sairaalaan tullessa bakteeriviljely ja heitä hoidetaan yhden hengen huoneessa käyttäen suojakäsineitä ja -takkia. Tieto mikrobilääkkeille vastustuskyisen bakteerin tartunnasta vaikuttaa myös mikrobilääkehoidon valintaan. Onkin hyvin tärkeää, että aiempi ulkomainen sairaalahoito muistetaan mainita Suomessa sairaalahoitoon tulon yhteydessä.

Mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja ovat MRSA (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus), VRE (vankomysiinille resistentti enterokokki), ESBL-bakteerit (laajakirjoista beetalaktamaasia tuottavat gramnegatiiviset sauvabakteerit) sekä CPE (karbapenemaaseja tuottavat gramnegatiiviset sauvabakteerit, esimerkiksi E. coli ja Klebsiella-lajit). Erityisesti viimemainitut ovat yleistyneet maailmalla hyvin nopeasti. Ne ovat vastustuskykyisiä käytännöllisesti katsoen kaikille mikrobilääkkeille ja niiden pelätään leviävän suomalaisiin sairaaloihin.

Ulkomaille leikkauksiin hakeutuvien on hyvä tietää, että he voivat altistua sairaalahoidon aikana vastustuskykyisille bakteereille ja heillä on riski saada tällaisen bakteerin aiheuttama vaikeahoitoinen haavainfektio.

Hyvällä käsihygienialla voi vähentää tartuntavaaraa matkan aikana. Matkaripuli ja etenkin sen hoitaminen tarpeettomasti mikrobilääkekuurilla lisäävät vastustuskykyisen bakteeritartunnan vaaraa. Matkaripulin välttäminen ks «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=54728»1