Mikrobilääkkeille vastustuskykyiset bakteerit

Matkailijan terveysopas
17.5.2016
Outi Lyytikäinen ja Katariina Kainulainen

Mikrobilääkkeille vastustuskykyiset bakteerit ovat muissa maissa yleisempiä kuin Suomessa eikä sairaaloiden hygienia ole välttämättä pohjoismaista tasoa. Matkailija voi sairaalahoitoon joutuessaan saada tällaisen bakteeritartunnan. Tartunta ei välttämättä aiheuta oireita eikä vaadi hoitoa. Jotta mikrobilääkkeille vastustuskykyiset bakteerit eivät pääsisi leviämään Suomen sairaaloihin, Pohjoismaiden ulkopuolella sairaalahoidossa olleilta potilailta otetaan sairaalaan tullessa bakteeriviljely ja heitä hoidetaan yhden hengen huoneessa käyttäen suojakäsineitä ja -takkia. Tieto mikrobilääkkeille vastustuskyisen bakteerin tartunnasta vaikuttaa myös mikrobilääkehoidon valintaan. Onkin hyvin tärkeää, että aiempi ulkomainen sairaalahoito muistetaan mainita Suomessa sairaalahoitoon tulon yhteydessä.

Mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteereija ovat MRSA (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus), VRE (vankomysiinille resistentti enterokokki), ESBL-bakteerit (laajakirjoista beetalaktamaasia tuottavat gramnegatiiviset sauvabakteerit) sekä CPE (karbapenemaaseja tuottavat gramnegatiiviset sauvabakteerit, esimerkiksi E. coli ja Klebsiella-lajit). Erityisesti viimemainitut ovat yleistyneet maailmalla hyvin nopeasti. Ne ovat vastustuskykyisiä käytännöllisesti katsoen kaikille mikrobilääkkeille ja niiden pelätään leviävän suomalaisiin sairaaloihin.

Ulkomaille leikkauksiin hakeutuvien on hyvä tietää, että he voivat altistua sairaalahoidon aikana vastustuskykyisille bakteereille ja heillä on riski saada tällaisen bakteerin aiheuttama vaikeahoitoinen haavainfektio.

Matkailija voi ulkomailla saada elimistöönsä sairaaloiden ulkopuoleltakin mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteereita esimerkiksi ruoan tai juoman mukana. Hyvällä käsihygienialla voi vähentää tartunnan vaaraa. Matkaripuli ja etenkin sen hoitaiminen useimmiten täysin tarpeettomalla mikrobilääkekuurilla lisäävät vastustuskykyisen bakteerin tartunnan vaaraa. Matkaripulin välttäminen, ks «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=54728»1