Id-reaktiossa kämmeniin, sormiväleihin tai jalkapohjiin ilmestyy pieniä nesterakkuloita, jotka voivat kasvaa 1–2 cm:n kokoisiksi. Rakkuloita on joskus myös muualla, esimerkiksi kyynärtaipeissa ja käsivarsissa, joskus muuallakin kehossa.

Id-reaktion tarkkaa mekanismia ei tunneta. Sitä pidetään yliherkkyysreaktiona, jonka laukaisee muualla elimistössä oleva ihon sieni- tai bakteeritulehdus. Joskus id-reaktion syynä on virusinfektio, kuten tavallinen nuhakuume. Myös kosketusallergiaan voi liittyä id-rakkuloita kaukana allergeenin kosketuspaikasta. Myös loistaudeissa, kuten syyhyssä (ks. Syyhy (scabies)) ja täitartunnassa, voi esiintyä idejä. Suurempia, yleensä ilman ilmeistä syytä ilmestyviä nesterakkuloita kämmenissä ja jalkapohjissa sanotaan pompholyxiksi (ks. Pienet nesterakkulat (pompholyx) kämmenissä ja jalkapohjissa). Pompholyxin raja infektioekseemaan on liukuva.

Oireet

Kämmeniin, sormiväleihin, jalkaholveihin tai jalkojen sivuihin ilmestyy kirkkaita, pieniä nesterakkuloita, jotka voivat muuttua päivien kuluessa harmahtaviksi, harvoin keltaisiksi. Parin viikon kuluessa rakkulat kuivahtavat ja hilseilevät. Uusia rakkuloita kuitenkin ilmestyy koko ajan, ellei idejä aiheuttavaa infektiota hoideta (ks. kuva ). Rakkulat voivat olla hyvinkin suuria (kuva ). Muualla ihossa id-reaktio muistuttaa jotakin rokkotautia tai monimuotoista punavihoittumaa (ks. Monimuotoinen punavihoittuma (erythema multiforme)).

Kuva

Id-reaktio. Sieni-infektioon liittyvä reaktiivinen rakkulointi kämmenissä. Lisää tietoa id-reaktiosta: ks. artikkeli Id-reaktio – reaktiiviset rakkulat kämmenissä.

Kuva

Id-rakkula kantapäässä. Jalkasilsan aiheuttama iso id-rakkula kantapäässä. Rakkuloita oli potilaalla myös muualla jaloissa ja käsissä. Ks. Idi-reaktio.

Kun sieni- tai bakteeri-infektiota aletaan hoitaa, id-reaktio pahentuu usein viikoksi, jopa kahdeksi. Sen jälkeen id-reaktio rauhoittuu infektion hoidon myötä.

Flunssaan tai muuhun virusinfektioon liittyvä id-reaktio kestää tavallisesti 2–3 viikkoa.

Kosketusallergiaan liittyvä id-reaktio rauhoittuu, kun allerginen ekseema hoidetaan (ks. Allerginen kosketusihottuma).

Taudin toteaminen

Miehillä id-reaktion syy piilee hyvin usein varvasväleissä, sillä joka toisella ikääntyvällä miehellä on siellä sieni-infektio (varvasvälisilsa, ks. Jalkasilsa (jalkasieni)). Tarvittaessa otetaan sieninäyte. Kynsisieni ei aiheuta id-reaktiota. Ihon bakteeri-infektiot huomataan helposti, eivätkä ne aiheuta sellaista yllätystä kuin jalkasilsa. Molemmissa infektiotyypeissä id-reaktio voi levitä käsien ja jalkojen ulkopuolelle. Nikkeli- ja kromaattiallergioiden idit voivat olla kämmenien ja jalkapohjien lisäksi kyynärtaipeissa.

Toistuva kämmenhilseily muistuttaa suuresti id-reaktiota. Siinä ei kuitenkaan kehity selviä nesterakkuloita kuten id-reaktiossa.

Id-reaktio muistuttaa lievää infektioekseemaa sekä pompholyxiä (ks. Pienet nesterakkulat (pompholyx) kämmenissä ja jalkapohjissa).

Itsehoito

Id-reaktio ei sinänsä tarvitse hoitoa, jos rakkulat ovat pieniä. Sieni- tai bakteeri-infektion hoito riittää. Varvasvälisilsa hoituu reseptittä saatavilla lääkevoiteilla ja -puutereilla.

Milloin hoitoon

Hoitoon on syytä hakeutua, jollei silsa tai ihoinfektio parane kotikeinoin eivätkä rakkulat häviä.

Ehkäisy

Perustaudin (infektio, allerginen ekseema) varhainen ja tehokas hoito estää idien muodostumista.

Käytettyjä lähteitä

Evans MP. Id reaction (Autoeczematization). eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen)