Syyt ja oireet

Kirurgiseen toimintaan liittyy aina tulehdusriski, koska toimenpiteissä yleensä kajotaan ihoon tai limakalvoon, jotka normaalisti estävät bakteerien pääsyä elimistöön. Tämän vuoksi toimenpiteissä pyritään pitämään leikkausalue bakteereista vapaana puhdistamalla alue bakteereita tappavilla aineilla ja noudattamalla tekniikoita, joilla ympäristön bakteereita ei päästetä leikkaushaavaan. Ennakkotoimista huolimatta haavatulehdukset ovat mahdollisia, ja niiden todennäköisyys on suurempi, kun leikkauksen kohteena on tulehtunut elin, esimerkiksi tulehtunut umpilisäke.

Leikkaushaavan tulehduksen tyypillisiä oireita ovat haavan ympäryksen kipu ja punoitus, märkäinen vuoto haavasta ja mahdollisesti kuume. Lisäksi haavan seutu voi olla pingottunut. Tikkien ympäristön punoitus ja kirkkaan tai verisen kudosnesteen erittyminen haavasta eivät vielä merkitse tulehdusta.

Milloin hoitoon

Leikkauksen jälkeistä haavatulehdusta epäiltäessä on aina syytä käydä näyttämässä tilannetta sairaanhoitajalle tai lääkärille. Hoitotoimenpiteet riippuvat tilanteesta ja vaihtelevat kylvettelystä haavan avaamiseen ja laaja-alaiseenkin märkäeritteen tyhjennykseen. Yleensä on aihetta ottaa bakteeriviljely ja tarpeen mukaan aloittaa antibioottikuuri.

Leikkaushaavan paraneminen ja mahdollisen tulehduksen oireet sekä haavan hoito riippuvat paljolti suoritetusta leikkauksesta ja haavan sijainnista. Leikkauksen suorittanut hoitopaikka antaa yleensä tarkemmat hoito-ohjeet, joita on syytä noudattaa.

Ehkäisy

Leikkaushaavan tulehtumisen ehkäisemiseksi leikkauksessa noudatetaan tekniikoita, joilla minimoidaan bakteerien päästy leikkausalueelle. Joissakin tapauksissa, jos tämä ei ole mahdollista, potilaalle voidaan antaa antibioottihoitoa ennaltaehkäisevästi. Leikkauksen jälkeen potilas itse voi huolehtia haavan pysymisestä puhtaana (ks. Ommellun haavan hoito kotona). Pinnallisenkin leikkauksen jälkeen on syytä välttää kovaa rasitusta sekä ammekylpyä, uimista ja saunomista ainakin ompeleiden poistoon saakka.