Syöpäläisharhaluulo tarkoittaa tuntemusta siitä, että jokin liikkuu ihon sisällä. Tunnetta voi kuvata kutinaksi, pistelyksi tai esimerkiksi muurahaisen kävelyksi iholla. potilaalla on vakaa usko siitä, että ihossa on elollinen tai eloton ulkopuolelta tullut oireen aiheuttaja, mutta mitään lääketieteellistä tai mikrobiologista näyttöä loistartunnasta ei ole.

Syöpäläisharhaluulon yleisyyttä ei tiedetä, sillä vain vaikeimmat päätyvät lääkärin tutkittaviksi. Sitä on hyvin harvoin lapsilla. Yleisintä se on 40–70-vuotiailla naisilla. Alle 50-vuotiaista potilaista miehiä ja naisia on yhtä paljon.

Syöpäläisharhaluulon oireet

Oireita on tavallisimmin raajoissa, päänahassa, niskassa ja selässä. Etenkin illalla tai yöllä tuntuu siltä, että loiset lähtevät liikkeelle yleensä yhdestä tai muutamasta ihokohdasta ja ne leviävät viuhkamaisesti muutaman kymmenen senttimetrin matkan. On olemassa myös tautimuoto, jossa ihossa tuntuu olevan ulos työntyviä kuituja. Tunne on usein niin selvä ja voimakas, että moni potilas pyrkii kaivamaan loisen tai kuidun esiin kynsillä tai jollakin teräaseella. Jotkut heistä tallettavat kynsiin tarttunen ”saaliin” pieneen rasiaan, purkkiin, teippiin tai tuorekelmuun ja tuovat näytteet sitten lääkärin tutkittaviksi. Ihon raapiminen ja vahingoittaminen jättävät ihoon pitkäaikaisia, jopa pysyviä arpia. Toisinaan uskomus leviää myös läheisiin, jotka alkavat oireilla.

Syöpäläisharhaluulon syyt ja tutkimukset

Oireilun voi laukaista todellinen syöpäläistartunta (esimerkiksi syyhy tai kutinaa aiheuttava ihosairaus (esimerkiksi dermografismi), yleissairaus, neurologinen sairaus (esimerkiksi muistisairaus), psykiatrinen sairaus, lääkitys tai päihteiden käyttö. Potilaat ajautuvat usein oireita ylläpitävään kutina-raapimiskierteeseen. Yöuni häiriintyy, potilaat väsyvät ja ahdistuvat.

Tutkiminen alkaa yleislääkärin vastaanotolla, mutta selvityksessä voidaan tarvita myös erikoislääkärin, esimerkiksi ihotautilääkärin, neurologin tai psykiatrin apua. Diagnoosi perustuu esitietoihin, perusteelliseen yleistutkimukseen sekä muiden selittävien sairauksien poissulkuun. Kliiniset tutkimuslöydökset voivat edellyttää jatkoselvitystä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksin, joiden tarve on kuitenkin aina yksilöllinen.

Itsehoito

Lieviä oireita voi hoitaa esimerkiksi glyserolia sisältävällä alkoholipitoisella desinfektiohuuhteella (ns. käsihuuhde). Sitä voi huoletta laittaa mille ihoalueelle tahansa. Alkoholi haihtuu pois 20–30 sekunnissa ja kutina helpottuu ihon viiletessä. Huuhteen sisältämä glyseroli jää ihoon jäljelle. Se sitoo itseensä vettä, ja mahdollisesta ihon kuivuudesta johtuva kutina vähenee. Myös vähärasvaiset perusvoiteet viilentävät ihoa ja vähentävät kutinaa. Hydrokortisonivoiteesta ei ole tavallisesti sen enempää hyötyä kuin perusvoiteesta. Antihistamiinit, tulehduskipulääkkeet tai muut käsikauppalääkkeet eivät yleensä auta mitään.

Milloin hoitoon?

Lääkärin tutkimuksiin ja hoitoon hakeudutaan, kun syöpäläistuntemus on niin voimakas, että on pakko kynsiä eikä itsehoidosta ole apua.

Hoidon tulisi kohdistua taustalla olevaan sairauteen, jos sellainen todetaan. Turhia syyhyn häätöhoitoja on syytä välttää, koska ne kuivattavat ihoa ja pahentavat oireita. Ihon paikallishoidon tavoite on katkaista kutina-raapimiskierre. Siinä käytetään kosteuttavia perusvoiteita ja kortisonivoiteita, tarvittaessa kortisonitablettikuureja, UV-valohoitoa tai väsyttämätöntä antihistamiinia, jos ihossa on dermografismitaipumus. Jos ahdistus ja unihäiriö ovat hallitsevia, potilas hyötyy tavallisesti niiden lääkityksestä. Lääkärin tulee ymmärtää, että oire on potilaalle todellinen. Potilaan on ymmärrettävä, että jos näyttöä syöpäläisestä ei ole, hoito kohdistuu kutina-raapimiskierteen katkaisemiseen ja ahdistuksen vähentämiseen.

Ehkäisy

Ei tunneta keinoja, joilla epämiellyttäviä ihotuntemuksia voisi ehkäistä ennalta.

Kirjallisuutta

  1. Vulink NC. Delusional Infestation: State of the Art. Acta Derm Venereol 2016;96(217):58-63. PMID: 27282746