Aiheuttajat ja esiintyminen

Kurkkupaise, entiseltä nimeltään nielupaise, on bakteerien aiheuttama tulehdus nielussa. Paise kehittyy joko nielurisatulehduksen eli angiinan (ks. Nielutulehdus) jälkitautina tai pienten, niin sanottujen Weberin sylkirauhasten tukkeuduttua. Nielurisatulehduksen hoitoon käytetty antibioottikuuri ei estä kurkkupaiseen kehittymistä, eikä tiedetä, miksi jotkin nielurisatulehdukset etenevät kurkkupaiseiksi. Ennen kurkkupaisetta potilailla ei välttämättä ole ollut yhtään nielurisatulehdusta. Tauti on tavallisin nuorilla aikuisilla. Minkä tahansa ikäiset voivat kuitenkin sairastua siihen.

Oireet

Kurkkupaiseen oireena on voimakas, useimmiten toispuolinen kurkkukipu. Kipu vaikeuttaa nielemistä mutta ei hengittämistä. Joskus kurkkukipu heijastuu myös saman puolen korvaan. Potilailla on usein kuumetta, ja kaulalla voi tuntua suurentuneita, aristavia imusolmukkeita. Tautiin ei yleensä liity nuhaa eikä yskää. Joskus kurkkupaise on molemminpuolinen, jolloin kurkku on symmetrisesti kipeä. Nielun turvotuksen takia puhe kuulostaa joskus puuromaiselta "kuin kuuma peruna suussa". Suun avaaminen voi olla vaikeaa. Kuva oikeanpuoleisesta kurkkupaiseesta, ks. .

Kuva

Nielupaise. Nielupaise (kurkkupaise) oikealla puolella nielurisan seudussa. Paise tukkii osaksi nielun ja työntää nielun kitakielekettä vasemmalle.

Toteaminen

Lääkäri toteaa taudin katsomalla potilaan suuhun. Hän voi tunnustella paisetta pumpulitikulla. Nielu on paiseen puolelta kiinteämpi kuin nielun terveeltä puolelta. Nielurisoissa voi olla vaaleita läiskiä (peitteitä), mutta peitteet voivat myös puuttua. Laboratorio- tai kuvantamistutkimuksista ei ole apua paiseen toteamisessa. Koska tulehdus on syvällä limakalvon alla, ei nielurisan pinnalta otetussa bakteeriviljelynäytteessäkään usein kasva bakteereita. Nielunäytteen otto onkin kurkkupaisetta epäiltäessä tarpeetonta.

Hoito

Epäiltäessä kurkkupaisetta pitää hakeutua heti tai viimeistään seuraavana aamuna lääkäriin.

Paise pitää tyhjentää ja märkä poistaa. Lisäksi tarvitaan antibioottikuuri. Koska kurkkupaiseen bakteerit saattavat aiheuttaa jälkitautina sydänlihastulehduksen, on tärkeää syödä antibioottikuuri loppuun ja välttää paranemisaikana liikuntaa. Jos kurkkupaisetta ei hoideta, tulehdus saattaa levitä kaulalle, keuhkoihin tai aivoihin ja kehittyä joskus jopa hengenvaaralliseksi.

Paise tyhjennetään joko imemällä märkää neulalla pois limakalvon läpi tai avaamalla paise veitsellä ja pihdeillä. Jos paise on nielussa hyvin alhaalla tai molemminpuolinen tai jos potilaana on lapsi, paise on avattava nukutuksessa. Samassa leikkauksessa poistetaan myös nielurisat, mikä estää lähes aina paiseen uusimisen. Nielurisaleikkaus on ainut keino ehkäistä nielupaiseita. Joskus hyväkuntoisia lapsia hoidetaan myös pelkillä antibiooteilla ja kipulääkkeillä, mutta nielun tilanne on tuolloin tarkistettava päivittäin.

Noin 15 ihmistä sadasta sairastuu kurkkupaiseeseen uudelleen, useimmiten muutaman kuukauden kuluessa ensimmäisestä kerrasta. Paiseen uusiessa nielurisat yleensä poistetaan.