Lapputesteillä eli epikutaanitesteillä tutkitaan hidasta allergiaa, tavallisesti hidasta kosketusallergiaa. Kosketusallergian aiheuttajat ovat tavallisesti pienimolekyylisiä kemikaaleja kuten nikkeli, koboltti, kumituotteiden valmistuksessa käytettävät aineet, tekohartsit, hajusteet, luonnonhartsi, kosmetiikassa ja pesukemikaaleissa käytettävät säilötteet sekä tumma hiusväri.

Testiaineet

Suurin osa kosketusallergiaa aiheuttavista aineista sekoitetaan vaseliiniin, joskus veteen tai alkoholiin. Testiaineet on yleensä kerätty testisarjoiksi. Sellaisia ovat mm perussarja, ihonhoito- ja säilöntäainesarja ja kampaajasarja. Vaseliiniin sekoitettuja allergeeneja on saatavana useita satoja, ja apteekit voivat valmistaa niitä lisää ihotautilääkäreiden ohjeiden mukaan.

Testien teko

Yleensä käytetään kupumenetelmää, jossa ärsyttämättömälle akryyliliimateipille on valmiiksi asennettu alumiinisia, 20 mikrolitran suuruisia testikupuja. Allergeenit laitetaan testikupuihin ja teipit liimataan yläselän ihoon kahdeksi vuorokaudeksi. Testialueeksi sopii myös alaselkä ja olkavarsien ulkosivut. Testialuetta ei saa hoitaa voimakkaalla kortisonivoiteella, takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteella tai altistaa toistuvalle UV-valolle pariin viikkoon ennen testejä eikä testialueella saa olla ihottumaa. Aluetta ei saa pestä ennen kuin testit on luettu toisen kerran, ja hikoilua tulee välttää yhtä kauan. Kun testit poistetaan kahden vuorokauden kuluttua, ne myös tarkastetaan ensi kerran. Toisen kerran ne luetaan 2–3 vuorokautta myöhemmin, joskus vielä kerran 7–10 vuorokauden kuluttua testien laitosta.

Testien luku ja tulosten tulkinta

Testitulos tarkastetaan kerran tai kahdesti, joskus kolmasti. Tärkein luku suoritetaan 4 päivän kuluttua testien laitosta. Pelkkä punoitus testikohdassa saa merkinnän ?+, punoitus ja turvotus +, punoitus, turvotus ja pienet näppylät testialueella ++ ja punoitus, turvotus ja pienet nesterakkulat +++. Ärsytysreaktiot kirjataan merkinnällä IR, ks. kuva .

Kuva

Kumiallergia (epikutaanitesti). Kumiallergia (epikutaanitesti, ks. Lapputestit). Kumiallergia voidaan diagnosoida epikutaanitestein.

Lapputestien tuloksen luku vaatii kokemusta. Yksittäisten testien tarkastajien välillä on usein vaihtelua testituloksen voimakkuuden merkinnässä. Kokemattomien lääkärien välillä vaihtelu voi olla jopa 50 %.

Kosketusallergiassa ?+ merkitsee melkein aina ärsytystä, ei allergiaa. + voi merkitä allergiaa tai ärsytystä. Lapputestituloksissa ++ merkitsee useammin allergiaa kuin ärsytystä, +++ käytännöllisesti katsoen aina allergiaa. Jos kyseessä on ihottuman kannalta tärkeä aine, lapputesti tehdään toisinaan uudelleen tai aineen allergiamerkitys selvitetään laimennussarjalla tai käyttötestillä.

Kosketusallergia voi hävitä

Myönteinen lapputestitulos (+, ++ tai +++ reaktio) tulee esiin 6 kk – 2 vuotta myöhemmin tehdyssä lapputestissä vain noin 50 %:n todennäköisyydellä. Voimakkaat reaktiot (+++) tulevat todennäköisemmin uudelleen esiin kuin heikot (+).

Testituloksen muuttuminen kielteiseksi voi johtua monesta syystä. Niistä tärkeimpiä ovat: 1) ensimmäinen testitulos oli virheellisesti myönteinen, 2) allergia on hävinnyt, 3) uusi testitulos on virheellisesti kielteinen. Tutkimusten mukaan kaksi ensin mainittua vaihtoehtoa ovat todennäköisempiä kuin kolmas.