Litteitä syyliä (latinaksi verruca plana) esiintyy leikki- ja kouluikäisillä lapsilla, harvoin aikuisilla, tavallisimmin kasvoissa ja käsien selissä. Niitä aiheuttavat papillooma- eli HPV-syylävirukset. Itämisaika vaihtelee muiden syylien tapaan muutamasta viikosta kuukausiin.

Oireet

Litteät syylät kohoavat ihosta vain vähän. Niiden läpimitta on 1–5 mm, ja ne ovat vähän ruskehtavampia kuin muu iho. Ne esiintyvät yleensä kymmenien syylien ryhminä (kuva ). Syylät saattavat kutista hieman, mutta kipua niissä ei ole. Litteät syylät häviävät itsekseen usein jo kuukausien, harvoin vasta vuosien kuluttua. Kun syylä alkaa hävitä, se usein tulehtuu ilman ulkoista syytä.

Kuva

Litteät syylät. Litteä syylä (ks. Litteät syylät) esiintyy sormien ja käsien selässä tai kasvoissa. Iholle moudostuu 1–5 millimetrin suuruisia vaaleita kohoumia.

Taudin toteaminen

Diagnoosi tehdään syylien ulkonäön perusteella. Litteät syylät on helppo tunnistaa. Epätyypillisessä paikassa olevista ja aikuisten litteistä syylistä on joskus otettava koepala diagnoosin varmistamiseksi.

Itsehoito

Litteitä syyliä ei pidä yrittää hoitaa syylätipoilla, jäädytyksellä tai muillakaan kotikeinoilla, sillä syylät vain lisääntyvät.

Milloin lääkäriin?

Jos litteitä syyliä on paljon ja kosmeettisesti häiritsevässä paikassa, lääkäri voi suositella esimerkiksi tretinoiini- tai imikimodivoidetta tai 2–10-prosenttista salisyylihappoa sisältävää voidetta tai hän voi jäädyttää syyliä kevyesti nestetypellä.

Ehkäisy

Litteitä syyliä aiheuttavien virusten välttäminen on muiden syylävirusten välttämisen tapaan käytännössä mahdotonta, eikä tartuntalähdettä yleensä saada selville.

Kirjallisuutta

  1. Sterling JC, Gibbs S, Haque Hussain SS ym. British Association of Dermatologists' guidelines for the management of cutaneous warts 2014. Br J Dermatol 2014;171(4):696-712. PMID: 25273231