Pompholyx tarkoittaa pieniä, 1–2 mm:n läpimittaisia, usein voimakkaasti kutisevia, kirkkaita nesterakkuloita eli vesikkeleitä, joita ilmestyy kämmeniin, sormiin tai jalkapohjiin puuskittain. Joskus rakkulat kasvavat suuriksi, ja niitä voi olla myös muualla. Rakkulat sijaitsevat orvaskeden yläosassa. Niiden syntymekanismi saattaa olla samantapainen kuin toistuvassa kämmenhilseilyssä.

Pompholyxiä pidetään yhtenä ekseeman oireena. Pompholyx-rakkuloita on usein mm. infektioekseemassa. Pompholyxiä on tavallisesti nuorilla aikuisilla, yhtälailla naisilla kuin miehillä.

Oireet

Kämmeniin, sormien sivuille tai jalkapohjiin ilmestyy puuskittain pieniä, kirkkaita nesterakkuloita kutinan kera (ks. kuva ). Rakkulat kuivahtavat parissa viikossa, ja iho hilseilee sen jälkeen muutaman viikon ajan. Naisilla rakkuloitten tulo voi liittyä kuukautisiin. Tauti voi kiusata vuosiakin jatkuvasti tai aika ajoin.

Kuva

Pompholyx käden päkiässä. Pompholyx on kuvaileva nimitys kämmenien toistuvalle rakkuloinnille. Rakkulat voivat liittyä infektio- tai muuhun ekseemaan tai jalkasilsaan id-reaktiona, mutta aina niille ei löydy mitään selitystä. Tässä rakkulat ovat pieniä ja nousevat terveennäköiseltä iholta. Kosteat kääreet ja kylvettelyt sekä vahvat kortikoidilinimentit tai emulsiovoiteet nopeuttavat paranemista, mutta toistuvat episodit ovat tavallisia, kunnes oireilu itsekseen lievittyy.

Kuumana kesänä rakkulat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi (kuva ), ja niitä voi tulla myös muualle kehoon. Myös kuumetautien yhteydessä ja kuumassa työskennellessä pompolyx-rakkulat ovat usein suuria.

Kuva

Nesterakkuloita kämmenessä. Pompholyx on kuvaileva nimitys kämmenien toistuvalle rakkuloinnille (ks. Pienet nesterakkulat (pompholyx) kämmenissä ja jalkapohjissa). Varsinkin kuumana kesänä tai kuumassa työssä pompholyx-rakkulat voivat kasvaa jopa kahden senttimetrin läpimittaisiksi.

Taudin toteaminen

Diagnoosi tehdään oireiden perusteella. Koepalaa ei tarvita. Vaikka rakkuloita olisi pelkästään käsissä, lääkäri tarkistaa aina myös jalat. Niissä voi olla varvasväli- tai muu jalkasilsa, ja kämmenien rakkulat ovat siinä tapauksessa todennäköisesti id-reaktio (ks. Id-reaktio – reaktiiviset rakkulat kämmenissä). Myös bakteeri-infektio ihossa voi aiheuttaa id-reaktion. Palmoplantaarisessa pustuloosissa (ks. Kämmenten ja jalkapohjien märkärakkulat (palmoplantaari pustuloosi)) voi alkuvaiheessa olla pompholyxin kaltaisia vesikkeleitä ennen märkärakkuloiden kehittymistä.

Itsehoito

Pompholyx-rakkulat kuivahtavat nopeammin, jos käsiä hautoo haaleassa vedessä parikymmentä minuuttia kerrallaan pari kertaa päivässä. Myös käsin tiskaus ilman suojakäsineitä on sopiva keino rakkuloitten kuivattamiseen. Kumiset tai muoviset suojakäsineet ilman aluskäsineitä hautovat ihoa ja lisäävät rakkuloitten syntyä. Kun rakkulat ovat kuivahtaneet, kannattaa välttää märkää työtä ja elintarvikkeiden käsittelyä ilman aluskäsineillä varustettuja suojakäsineitä. Käsivoiteiden käytöstä ei ilmeisesti ole hyötyä, ei myöskään hydrokortisonivoiteesta tai muista miedoista kortisonivoiteista.

Milloin hoitoon

Jos pompholyx-rakkuloita on jatkuvasti ja mukana on myös varsinaista ekseemaa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Ajoissa aloitettu ihottuman hoito parantaa ennustetta ratkaisevasti. Ulkoisina hoitoina käytetään muun muassa vahvoja kortisonivoiteita ja takrolimuusivoidetta. Jos rakkulat kasvavat nopeasti suuriksi, on sisäinen kortisonikuuri usein paikallaan. Antibiootteja ei yleensä käytetä. Erikoislääkärin hoitokeinoja ovat paikallinen PUVA-valohoito, alitretinoiini ja immunosuppressiiviset sisäiset lääkitykset.

Ehkäisy

Taipumus pompholyxiin on perinnöllistä. Ehkäisykeinoja ei tunneta.

Käytettyjä lähteitä

Guillet MH, Wierzbicka E, Guillet S, Dagregorio G, Guillet G. A 3-year causative study of pompholyx in 120 patients. Arch Dermatol. 2007; 143: 1504–8.

Wollina U. Pompholyx: a review of clinical features, differential diagnosis, and management. Am J Clin Dermatol. 2010; 11: 305–14.

Veien NK. Acute and recurrent vesicular hand dermatitis. Dermatol Clin. 2009; 27: 337–53.

Adams DR et al. Acute palmoplantar eczema (dyshidrotic eczema) www.uptodate.com