Keski-ikäisillä naisilla, joskus myös miehillä sormien päät kuivuvat ja halkeilevat. Halkeamat ovat yleensä hyvin kipeitä. Oireilu on pahempaa talvisin ja kestää tavallisesti vuosia. Märkä työ pahentaa tilaa, mutta ei aiheuta sitä. Joskus oireita on myös varpaissa. Sormenpääihottumaa nähdään eri käsiekseemoissa, kuten infektioekseemassa, ärsytysekseemassa, atooppisessa ekseemassa ja allergisessa kosketusekseemassa.

Sormenpääihottumaan ei löydy useinkaan selvää syytä, mutta joskus se on merkki kosketusallergiasta. Tavallisimmat allergeenit ovat kukat ja muut kasvikset sekä tekohartsit ja tekohartsiliimat. Sormenpääihottuma pienillä ja esikouluikäisillä lapsilla on atooppisen ihottuman oire, ja se tunnetaan myös ”lumipalloihottumana” .

Oireet

Sormien päät kuivuvat, hilseilevät ja halkeilevat (kuva ). Usein ilmenee pelkästään halkeamia eli pykimiä peukaloissa kynsien ulkokulmien tienoissa. Pykimät ovat niin arat, että ne estävät mm. napituksen ja muun sormivoimaa vaativan puuhan. Pitempään kestäneessä taudissa sormien kärjet paksuuntuvat.

Kuva

Sormenpääihottuma. Sormenpääihottumassa (ks. Sormenpääihottuma (pulpitis)) sormenpäät kuivuvat ja hilseilevät ja niihin ilmestyy halkeamia, jotka voivat olla kivuliaita. Taustalla on yleensä jokin ihoa ärsyttävä tekijä.

Taudin toteaminen

Diagnoosi tehdään oireiden perusteella. Hiiva-, sieni- ja bakteeriviljelyistä ei ole apua. Veritutkimuksia ei yleensä tarvita. Allergiaa epäiltäessä tehdään lapputestit.

Itsehoito

Märkää työtä kannattaa vältellä, samoin suojakäsineitten käyttöä ilman aluskäsineitä. Halkeamiin auttaa nopeimmin ja parhaimmin laastari tai erityisesti sormenpäiden hoitoon tarkoitetut hydrokolloidilevyt. Hydrokortisonivoide nopeuttaa parantumista. Vaseliini lienee paras suojavoide. Suun kautta otetuista vitamiineista tai hivenaineista ei ole apua. B5-vitamiinia (pantenolia, pantotenolia) sisältävät voiteet saattavat nopeuttaa parantumista.

Milloin hoitoon?

Kun ihottuma ja halkeamat häiritsevät normaaleja askareita liikaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Aktiivista tautia hoidetaan kortisoni- tai takrolimuusivoiteella ja perusvoiteilla.

Ehkäisy

Sormien voitelu rasvaisella perusvoiteella tai vaseliinilla iltaisin hidastaa taudin etenemistä ja saattaa ilmeisesti ehkäistä sen puhkeamistakin.

Kirjallisuutta

  1. Veien NK. Käsiekseemat ja muut käsi-ihottumat. Leo Pharma, Kööpenhamina, 2004, 126 s.