Syylät ovat papilloomavirusten eli HPV-syylävirusten (HPV = human papilloma virus) aiheuttamia hyvänlaatuisia kasvaimia ihossa tai limakalvoilla. Syylät voivat olla tyypiltään tavallisia syyliä, litteitä syyliä tai visvasyyliä eli kondyloomia. Papilloomaviruksia tunnetaan toista sataa alatyyppiä. Eri alatyypit aiheuttavat eri taudinkuvia. Kutakin taudinkuvaa voi aiheuttaa useampi eri HPV-alatyyppi. Suurin osa HPV-tartunnoista on kuitenkin oireettomia.

Papilloomavirukset ovat yleisiä väestössä. Tartunta tapahtuu kosketuksessa. Aika tartunnasta näkyvän syylän ilmestymiseen voi tavallisessa syylässä olla muutaman viikon, kun taas kondyloomien kohdalla viive voi toisinaan olla useampi vuosi. Joidenkin HPV-alatyyppien tiedetään altistavan kohdunkaulan, sukuelinten, suun ja nielun syövälle.

Ontelosyylä eli molluska ei ole papilloomaviruksen aiheuttama, vaan se on rokkoviruksiin kuuluvan ontelosyyläviruksen infektio. Rasvaluomia kutsutaan joskus rasvasyyliksi, mutta ne eivät ole viruksen aiheuttamia.

Tavallinen syylä on tyypillisesti käsissä tai jalkapohjissa ja kohoaa ihosta puolipallomaisesti. Jalkapohjissa on myös ihon sisään kasvavia ns. mosaiikkisyyliä, jotka aiheuttavat kipua kävellessä. Myös kynsivalleissa ja kynsien alla olevat syylät ovat tavallisia. Syylä voi olla myös rihmamaisena esimerkiksi suupielissä, silmäluomissa tai sierainaukoissa lapsilla, joskus aikuisillakin.

Litteitä syyliä on lapsilla, harvoin aikuisilla kasvoissa tai kädenselässä, ja ne kohoavat vain vähän ihon pinnasta. Tavallisesti niitä esiintyy kymmenien 1–5 mm:n läpimittaisten syylien ryhminä.

Visvasyylä eli kondylooma (ks. Kondylooma miehellä ja Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella) on tavallisin seksuaalisesti aktiivisilla nuorilla aikuisilla. Osa visvasyylistä on vaaleanpunervia pieniä kukkakaalimaisia nystyröitä, osa tummia kookkaampia pehmeitä kasvaimia ja osa limakalvon tasossa, tuskin silmällä erotettavia limakalvomuutoksia.

Kirjallisuutta

  1. Sterling JC, Gibbs S, Haque Hussain SS ym. British Association of Dermatologists' guidelines for the management of cutaneous warts 2014. Br J Dermatol 2014;171(4):696-712. PMID: 25273231