Tavallisia syyliä (latinaksi verruca vulgaris) on ennen kaikkea käsissä ja jaloissa, joskus kasvoissa ja muuallakin kehossa. Niiden aiheuttajat ovat ihmisen papilloomaviruksia (human papilloma virus, HPV), joita tunnetaan toista sataa erilaista. Niistä ainakin viisi alatyyppiä voi aiheuttaa tavallisia syyliä. Yhdessä syylässä saattaa olla kahtakin eri virusta.

Syyliä esiintyy tavallisesti lapsuusiässä ja nuorena aikuisena, mutta syylän voi saada missä iässä tahansa. Ne häviävät useimmiten ilman hoitoa, sillä elimistö tekee viruksia vastaan vasta-aineita. Lapsilla syylät parantuvat noin 70 %:ssa tapauksista kahden vuoden kuluessa. Aikuisilla syylät häviävät huonommin ja voivat kestää 5–10 vuottakin. Atooppinen ihottuma voi hidastaa ja immuunivastetta heikentävät lääkitykset ja sairaudet voivat jopa estää syylien paranemista. Syylä on hyvänlaatuinen ihomuutos.

Oireet

Aluksi syylä in ihonvärinen kohouma, joka kasvaa ja muuttuu karheaksi. Vanhimmat ja suurimmat syylät halkeilevat, ja ne saattavat olla hyvinkin kipeitä (kuva ). Jalkapohjien syyliä on kahta päätyyppiä: yksittäisiä syyliä, joiden ympärille voi jalkapohjassa muodostua kovettuma (kuva ), tai sisäänpäin kasvavia pieniä syyliä vieri vieressä jopa monen senttimetrin suuruisella alueella ns. mosaiikkisyylänä (kuva ). Syylät voivat jalkapohjissa olla kivuliaita. Yksittäisen jalkapohjan syylän erotusdiagnoosina on känsä (ks. Känsä eli liikavarvas), jota lääkäri voi toisinaan joutua vuolemaan saadakseen syylän näkyviin (kuva ). Käsissä syylät leviävät usein kynsien vieruskudoksiin (kuva ). Kynsien pureskelu ja kynsivallien nyppiminen edesauttavat kynnenvierussyylien kehittymistä.

Kuva

Syylä sormessa. Aluksi syylä o n ihonvärinen kohouma, joka kasvaa ja muuttuu karheaksi. Vanhimmat ja suurimmat syylät halkeilevat, ja ne saattavat olla kipeitä.

Kuva

Syylät jalkapohjissa. Jalkapohjan syyliä, jotka voivat olla kävellessä kivuliaita. Syylän ympärille kasvaa reaktiivinen känsäkudos, clavus. Lisää tietoa artikkelissa Syylät.

Kuva

Mosaiikkisyyliä päkiässä. Mosaiikkimaisesti levinnyt syyläkasvusto jalkapohjassa. Yleensä muutokset ovat ohuita ja kivuttomia.

Kuva

Syylä jalkapohjassa. Syylän ympärille voi jalkapohjassa muodostua kovettuma. Yksittäisen jalkapohjan syylän erotusdiagnoosina onkin känsä. Lääkäri voi toisinaan joutua vuolemaan känsää ja tutkimaan sitä suurennuslasilla (oikeanpuoleinen kuva) saadakseen syylän näkyviin. Kuva: Anna Hannuksela-Svahn.

Kuva

Syylät käsissä. Tavallisia syyliä (latinaksi verruca vulgaris) on ennen kaikkea käsissä ja jaloissa, joskus kasvoissa ja muuallakin kehossa. Niiden aiheuttajat ovat HP-viruksia (human papilloma virus), joita tunnetaan toista sataa erilaista. Lisää tietoa artikkelissa Syylät.

Suupielissä, silmäluomissa ja sierainaukoissa syylät ovat usein rihmamaisia.

Taudin toteaminen

Syylät on yleensä helppo todeta eli diagnosoida. Syylän vuoleminen aiheuttaa pistemäistä verenvuotoa syylässä. Kynnenalussyylää saatetaan pitää kynsisienenä ja jalkapohjan känsää syylänä. Kämmenen ja jalkapohjan syylän harvinainen erotusdiagnoosi on okasolusyöpä (verrukoottinen karsinooma; kuva ).

Kuva

Okasolusyöpä kämmenessä. Syylän näköinen muutos kämmenessä tai jalkapohjassa voikin olla harvinainen okasolusyöpä (verrukoottinen karsinooma).

Itsehoito

Syyliä ei tarvitse välttämättä hoitaa. Ne ovat hyvänlaatuisia ja häviävät itsestään vasta-ainetuotannon alettua. Syylän aiheuttama kipu tai kosmeettinen haitta ovat hoidon aiheita. Hoidon tavoite on pienentää näkyvää syyläkudosta ja herättää immuunivaste syylävirusta kohtaan.

Apteekin itsehoitohyllyn syylänhoitovalmisteissa on salisyylihappoa, maitohappoa, metaani-/muurahaishappoa, monokloorietikkahappoa tai trikloorietikkahappoa. Valmisteet pehmentävät syylää, jolloin sen hiominen tai vuoleminen käsittelyjen väleissä helpottuu. Paras tutkimusnäyttö hoitotehosta on salisyylihappovalmisteilla. Syylävalmisteita käytetään pakkausohjeiden mukaisesti 3–6 kuukauden ajan.

Syylien hoitoon tarkoitettu jäädytyshoitoaerosoli, dimetyylieetteri, saattaa nopeuttaa käsien syylien parantumista, mutta jalkapohjien syyliin se ei tehoa.

Milloin hoitoon?

Jos jalkapohjien syylät haittaavat liikkumista tai käsien syylät ovat kipeitä tai haittaavat kosmeettisesti eivätkä ole vastanneet asianmukaisesti toteutettiin omahoitoon, lääkäri voi nopeuttaa syylien häviämistä. Hoitoina käytetään mm. nestetyppijäädytystä Käsien syylät parantuvat keskimäärin neljällä, jalkapohjien syylät noin kuudella jäädytyskerralla. Kirurgista poistoa vältetään, koska toimenpide aiheuttaa ihoon arven, joka voi etenkin jalkapohjassa muodostaa ympärilleen känsän. Syylä voi kaiken lisäksi uusia toimenpiteen jälkeen. Mikään hoito ei poista syyliä täysin varmasti.

Lasten syylissä ei nestetyppijäädytystä useinkaan käytetä, koska hoito on kivuliasta ja syylien spontaani paranemistaipumus on hyvä.

Syylien ehkäisy

Jalkapohjasyylien tarttumista on hankala estää, sillä niitä voi saada mistä tahansa yleisestä tilasta, jossa liikutaan paljain jaloin, esimerkiksi pukuhuoneista, liikuntasaleista ja uimahalleista. Käsien syyliäkään ei voi juuri ehkäistä, sillä niiden tarkkaa tarttumistapaa ei tunneta. Syylien raapiminen ja pureskelu voi levittää syyliä omalla iholla.

Käytettyjä lähteitä

Sterling JC, Gibbs S, Haque Hussain SS ym. British Association of Dermatologists' guidelines for the management of cutaneous warts 2014. Br J Dermatol 2014;171(4):696-712. PMID: 25273231

Goldstein BG, Goldstein AO, Morris-Jones R. Cutaneous warts. UpToDate (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 11/2015.

Hannuksela M. Tavallisten syylien hoito. Duodecim 2012;128(17):1797-1802 .