Ontelosyylät eli molluskat (latinaksi molluscum contagiosum) ovat ontelosyyläviruksen aiheuttamia näppylöitä ihossa. Ne tarttuvat ihokosketuksessa. Niitä on joskus jo vauvaiässä, useimmin leikki-iässä ja toisinaan koululaisilla, harvoin aikuisilla. Ontelosyyliä on etenkin kuivaihoisilla atoopikkolapsilla. Syylän sisällä on puuromaista massaa, joka koostuu viruksen infektoimista ihosoluista. Syylät kestävät yleensä kuukausia, joskus 1–2 vuotta, ja ne häviävät jälkiä jättämättä. Ontelosyylät voivat joskus uusia.

Oireet

Ontelosyylä on parin millimetrin läpimittainen ihon värinen näppylä, jonka keskellä voi nähdä pienen kuopan, ”navan” (ks. kuva ). Syyliä on joskus vain muutama, tavallisesti kymmeniä tai satoja. Niitä on eniten ohuilla ihoalueilla, kuten kyynärtaipeissa, reisissä ja polvitaipeissa (ks. kuva ). Kun syylät alkavat parantua, osa niistä tulehtuu. Tulehtunut molluska kutiaa usein, mutta tulehtumaton hyvin harvoin. Tulehdus ja kutina ovat parantumisen merkkejä. Joskus tulehtumisen syynä on bakteeri-infektio.

Kuva

Ontelosyylä. Ontelosyylä eli molluska (ks. Ontelosyylä eli molluska) on parin millimetrin kokoinen ihon värinen nappula, jonka keskellä on pieni kuoppa.

Kuva

Ontelosyylät ohuilla ihoalueilla. Ontelosyylät eli molluskat (ks. Ontelosyylä eli molluska) esiintyvät yleisimmin ohuilla ihoalueilla, kuten reisissä ja taipeissa.

Taudin toteaminen

Diagnoosi on lapsilla yleensä helppo. Aikuisilla ontelosyyliä on yleensä vain yksi tai muutama, jolloin niiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Suuri määrä ontelosyyliä aikuisella on usein merkki vastustuskyvyn heikkenemisestä.

Itsehoito

Jos lapsella on vain muutama syylä, ne parantuvat, kun syylän rikkoo neulalla tai pinsetillä. Syyläalueet voi puuduttaa lidokaiinia ja prilokaiinia sisältävällä puudutevoiteella (saatavissa apteekista ilman reseptiä) noin tunti ennen toimenpidettä. Kymmenet ja sadat syylät jätetään rauhaan odottamaan niiden parantumista itsestään. Atooppista ihottumaa hoidetaan tavalliseen tapaan syylistä välittämättä. Jos syylät tulehtuvat voimakkaasti, niitä voi hoitaa viikon verran antibakteerisella voiteella. Tulehdus on usein merkki siitä, että ontelosyylät alkavat hävitä. Lapsi voi käydä päiväkodissa tai koulussa tavalliseen tapaan. Rajoituksia ei tarvitse asettaa myöskään harrasteisiin, esimerkiksi uintiin tai muuhun liikuntaan.

Milloin hoitoon?

Ontelosyylien takia ei tarvitse käydä lääkärissä. Hoitoon kannattaa kuitenkin hakeutua, jos diagnoosi on epävarma.

Ehkäisy

Ontelosyylävirukset ovat niin yleisiä, ettei tartuntaa voi tavallisesti välttää.

Käytettyjä lähteitä

Bhatia AC. Molluscum contagiosum. eMedicine (päivitetty 22.4.2016)