Emättimen (vaginan) syöpä on harvinainen synnytinelinten pahanlaatuinen sairaus. Emättimen syöpiä todetaan Suomessa vuosittain parisenkymmentä, ja tautiin kuolee noin kymmenen naista vuodessa. Tavallisin sairastumisikä on 50–60 vuotta. Emättimen limakalvolla voi esiintyä ns. esiastemuutoksia samalla tavoin kuin kohdunkaulassa. Valtaosa syövistä alkaa emättimen pintasolukosta (levyepiteelikarsinooma), ja näiden syöpien synnyssä on papilloomaviruksella selkeä osuus.

Oireet

Emätinsyöpä on alkuvaiheessaan oireeton. Oireena voi esiintyä esimerkiksi yhdynnän jälkeistä verenvuotoa. Ylimääräinen verinen vuoto on aina aihe hakeutua tutkimuksiin.

Taudin toteaminen

Emättimen syöpä löytyy usein sattumalöydöksenä gynekologisessa tutkimuksessa tai irtosolukokeen (papan) perusteella. Emättimen ja kohdunkaulan esiastemuutokset esiintyvät usein samanaikaisesti. Esiasteet löytyvät yleensä emättimentähystyksessä eli kolposkopiassa, joka on tehty irtosolukokeen poikkeavan löydöksen takia.

Syövän epäily herää gynekologisessa tutkimuksessa katsomalla ja tunnustelemalla havaittuja muutoksia. Jos emättimessä on patti tai parantumaton haava, on aina otettava kudosnäyte. Joskus emättimen seinämästä löytynyt kasvainkudos on jonkun muun syövän, kuten kohtusyövän, paksusuolisyövän tai virtsarakon syövän, etäpesäke.

Hoito

Syövän levinneisyydestä riippuen hoito on leikkauksen, sädehoidon ja solunsalpaajien yhdistelmä. Jos muutos todetaan esiastevaiheessa, sen poisto laserilla tai kirurgisesti estää syövän kehittymisen. Yli puolet emättimen lievistä esiastemuutoksista paranee itsestään.

Ehkäisy

Samat toimenpiteet, joilla ehkäistään kohdunkaulan muutoksia, ehkäisevät myös emättimen syöpää ja sen esiasteita.

Kirjallisuutta

  1. Pakarinen P, Jakobsson M, Mäenpää J. Ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan kasvaimet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 280.