Munanjohdinsyöpä on harvinainen, mutta jostakin syystä viime vuosina yleistynyt synnytinelinten syöpä. Syynä voi olla, että se on joskus hankala erottaa munasarjasyövästä sekä leikkauksessa että patologin koepalatutkimuksessa. Vuosittain Suomessa todetaan noin 50 uutta munanjohdinsyöpää. Sen esiintymishuippu on 50–60 vuoden iässä.

Taudin syy on tuntematon. Syöpä ei ole perinnöllinen.

Oireet

Varhaisessa vaiheessa oireita ei ole. Levinneessä vaiheessa munanjohdinsyövän oireet muistuttavat munasarjasyövän oireita. Tavallisimpia ovat vuotohäiriöt ja alavatsakivut. Aina sitä ei pysty erottamaan munasarjasyövästä leikkauksessakaan. Harvinainen oire on runsas kellervä (oljenvärinen) vetinen valkovuoto emättimestä.

Hoito

Tutkiminen ja taudinmääritys tapahtuvat samoin kuin munasarjasyöpää epäiltäessä.

Munanjohdinsyöpä hoidetaan kuten munasarjasyöpä. Hoito perustuu leikkaukseen ja solunsalpaajahoitoon. Munanjohdinsyövän ennuste on samaa luokkaa tai hieman huonompi kuin munasarjasyövän.

Ehkäisy

Varsinaisia ehkäisykeinoja ei tunneta. Synnyttäminen näyttää suojaavan tältä syöpämuodolta.

Kirjallisuutta

  1. Loukovaara M, Riska A, Bützow R. Munasarja- ja munanjohdinkasvaimet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 312.