Pagetin taudin oireet

Oireena on punoittava, kutiseva ja kirvelevä ihottumaläikkä häpyhuulessa tai sen ympäristössä.

Lääkärin tutkimuksiin pitää hakeutua, jos ulkosynnyttimissä on krooninen haavauma tai sitkeä ihottuma, joka ei parane.

Taudin toteaminen

Gynekologisessa tutkimuksessa nähdään ihomuutoksia. Läiskät ovat punoittavia ja pinnalta samettimaisia tai hilseileviä, ja ne voivat muistuttaa hiivasienen aiheuttamaa ihottumaa. Varsinainen diagnoosi saadaan koepalasta. Pagetin tautia sairastavien naisten rintojen tutkiminen on tärkeää, koska heillä esiintyy keskimääräistä enemmän rintasyöpää.

Saman tyyppistä Pagetin tautia voi olla myös muualla runsaasti hikirauhasia sisältävillä ihoalueilla, kuten peräaukon ympärillä, nivusissa tai kainaloissa. Katso myös Nivusseudun, genitaalien ja pakaravaon ihottumat.

Pagetin taudin hoito

Ulkosynnytinalueen Pagetin tauti hoidetaan kirurgisesti tai laserilla. Leikkauksen laajuus riippuu muutosalueen koosta sekä siitä, onko koepalassa löytynyt pahanlaatuisen kasvaimen löydöksiä. Taudille on tyypillistä uusiutuminen.

Kirjallisuutta

  1. Mäenpää J, Jakobsson M, Nieminen P, Pakarinen P. Ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan kasvaimet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 277.
  2. Koskenmies S, Kolehmainen M, Juteau S, Koivisto-Korander R, Perttilä I, Pitkänen S, Pulliainen L, Salmenkyl Sä, Övermark M, Saksela O. Ekstramammaarinen Pagetin tauti. Duodecim 2018;134(17):1699-706.