Pagetin tauti on harvinainen ulkosynnytinten sairaus, joka voi sijaita paikallisesti häpyhuulessa tai käsittää suuren osan ulkosynnyttimien alueesta. Ihossa Pagetin tauti etenee hitaasti. Siihen voi kuitenkin liittyä erillinen syöpäkasvain, esimerkiksi ulkosynnyttimien hikirauhasissa tai muissa rauhasissa.

Oireet

Oireena on punoittava, kutiseva ja kirvelevä ihottumaläikkä häpyhuulessa tai sen ympäristössä. Lääkärin tutkimuksiin pitää hakeutua, jos ulkosynnyttimissä on krooninen haavauma tai sitkeä ihottuma, joka ei parane.

Taudin toteaminen

Gynekologisessa tutkimuksessa nähdään ihomuutoksia. Läiskät ovat punoittavia ja pinnalta samettimaisia tai hilseileviä, ja ne voivat muistuttaa hiivasienen aiheuttamaa ihottumaa. Varsinainen diagnoosi saadaan koepalasta. Pagetin tautia sairastavien naisten rintojen tutkiminen on tärkeää, koska heillä esiintyy keskimääräistä enemmän rintasyöpää.

Katso myös Nivusseudun, genitaalien ja pakaravaon ihottumat.

Hoito

Ulkosynnytinalueen Pagetin tauti hoidetaan kirurgisesti tai laserilla. Leikkauksen laajuus riippuu muutosalueen koosta sekä siitä, onko koepalassa löytynyt pahanlaatuisen kasvaimen löydöksiä. Taudille on tyypillistä uusiutuminen.

Kirjallisuutta

  1. Mäenpää J, Jakobsson M, Nieminen P, Pakarinen P. Ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan kasvaimet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 277.