Rokotteet sisältävät vaikuttavaa ainetta eli antigeenia, jonka avulla elimistön puolustusjärjestelmää opetetaan tunnistamaan ja suojautumaan taudinaiheuttajilta tai niiden tuottamilta myrkyiltä. Lisäksi rokotteessa on apuaineita, joita tarvitaan sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi ja sen ylläpitämiseksi tai rokotteen säilyvyyden ja tehon parantamiseksi.

Rokote voi sisältää yhtä tai useampaa erilaista antigeenia, jotka toimivat elimistön puolustusjärjestelmää aktivoivina aineina eli immunogeeneinä. Rokotteet jaetaan vaikuttavan aineen perusteella kahteen ryhmään, niihin, jotka eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia ja niihin, jotka sisältävät.

Esimerkiksi BCG (tuberkuloosi)-, MPR (tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokko)-, vesirokko-, keltakuume- ja rotavirusrokotteet sisältävät eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia, joiden aiheuttama infektio on yleensä oireeton tai lieväoireinen verrattuna vastaavien luonnossa kiertävien virusten ja bakteerien aiheuttamiin taudinkuviin. Eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävät rokotteet ovat tehokkaita ja aikaansaavat suojaa jo 1-2 annoksella.

Niissä rokotteissa, jotka eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia, puolustusjärjestelmää opetetaan suojautumaan käyttämällä kokonaisia tapettuja taudinaiheuttajia, niiden pieniä palasia, pelkkiä pintarakenteita tai taudinaiheuttajan erittämän myrkyn vaarattomaksi tehtyä muotoa, toksoidia. Esimerkiksi polio-, puutiaisaivotulehdus-, hepatiitti-, pneumokokki-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Pitkäkestoisen suojan aikaansaamiseksi tarvitaan perusrokotussarja ja joidenkin rokotteiden kohdalla myös säännöllisiä tehosterokotuksia.

Tavanomaisin apuaine rokotteessa on vesi, johon muut ainesosat on liuotettu. Rokotteissa voi olla sokereita, suoloja, aminohappoja, happamuutta sääteleviä aineita, emulgaattoreita, ihmisen albumiinia tai liivatetta. Näitä aineita tarvitaan, jotta koostumus saadaan sopivaksi ja jotta rokote säilyy käyttökelpoisena. Myös neomysiiniä käytetään muutamassa rokotteessa suojaamaan rokotetta vierailta taudinaiheuttajilta. Vain harvassa rokotteessa on varsinaista säilytysainetta. Säilytysaineina käytetään muun muassa formaldehydiä tai fenoliyhdistettä. Säilytysaineen määrä yhdessä rokoteannoksessa on niin pieni, että se ei tee rokotteesta myrkyllistä. Pitoisuudet ovat niin vähäisiä, että elimistöön pääsee näitä aineita huomattavasti enemmän elinympäristöstä esimerkiksi liikennepäästöistä, huoneilmasta, ruuasta, juomasta ja jopa äidinmaidosta.

Osa rokotteista sisältää apuaineena tehosteainetta eli adjuvanttia. Sen avulla rokotteella saadaan aikaan parempi ja pitkäkestoisempi suoja. Yleensä eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävissä rokotteissa ei ole tehosteainetta. Joissakin rokotteissa taas käytetään useampaa eri menetelmää rokotteen tehon parantamiseksi. Tavanomaisin tehosteaine on jokin alumiiniyhdiste. Alumiinin määrä yhdessä rokoteannoksessa on vähäinen. Paljon suurempia määriä alumiinia saadaan elimistöön esimerkiksi ravinnosta, sillä alumiini on yksi yleisimmistä maaperän alkuaineista.

Rokotteen eri ainesosat luetellaan valmisteyhteenvedossa ja pakkausselosteessa. Niistä löytyy myös mainintoja aineista, joita on käytetty rokotteen valmistusvaiheessa, eteenkin jos kyseessä on aine, joka voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Laimentumis- ja puhdistusvaiheiden jälkeen tällaisten rokotteen tuotantovaiheeseen liittyvien aineiden jäämät lopullisessa rokotevalmisteessa ovat erittäin pieniä. Rokote voi sisältää jäämiä esimerkiksi kananmunan tai kanan proteiineista, formaldehydistä tai antibiooteista. Jäämien määrät ovat niin pieniä, että niillä on harvoin merkitystä edes kyseiselle aineelle allergisille.

Lisää tietoa rokotuksista

Rokotekohtaista lisätietoa.