Lapsena alkanut atooppinen ekseema (ihottuma) jatkuu osalla potilaista vielä aikuisiässä tai se voi alkaa vasta silloin. Atooppista ihottumaa on noin 15–30 % aikuisista. Ekseeman painopiste aikuisilla on kasvoissa ja vartalon niin sanotuilla talialueilla. Joillakin ekseemaa on koko kehossa (erytrodermia, punaiho). Atooppisessa ekseemassa iho on tulehtunut, kutiseva ja kuiva. Taustalla on ihon läpäisyesteen puutteellisen toiminnan, ympäristötekijöiden, ihon mikrobien, kutina-raapimiskierteen ja immunologisten reaktioiden yhteisvaikutus. Aikuisiän erytrodermiseen ekseemaan voi joillakin liittyä ruoka-allergia (tavallisesti maitoallergia). Joillakin ihottuma käyttäytyy autoimmuunitaudin tavoin. Sellaisissa tapauksissa henkilö on herkistynyt oman ihonsa sarveiskerroksen hajoamistuotteille, hien tai seerumin valkuaisaineille, ihon normaalikasvustoon kuuluville hiivoille tai bakteereille.

Oireet

Aikuisilla ekseemaa on useilla raajojen suurissa taipeissa ja kaulassa. Eniten ihottumaa on kuitenkin kasvoissa, kaulassa, selässä ja rinnassa. Kasvoekseema on yleensä pahin otsassa (kuva ), poskissa ja silmäluomissa (kuva ). Vartalon ihottuma on samalla alueella selässä (kuva ) ja rinnassa kuin tali-ihottumakin. Ihottuma voi pahentua äkillisesti (lehahdella) ilman selkeää syytä. Se saattaa joskus levitä koko ihoon (erytrodermia). Kutina on yleensä voimakasta, joskus sietämätöntä.

Kuva

Atooppinen ihottuma aikuisella otsassa. Aikuisella atooppista ihottumaa (ks. Atooppinen ihottuma aikuisilla) on etenkin otsassa, kuten tällä potilaalla. Iho on paksuuntunut ja jäkälöitynyt.

Kuva

Atooppinen blefariitti. Taudinkuva ei kerro, onko potilaalla pelkkä atooppinen ihottuma, siihen usein liittyvä (eläin-)allergia vai viivästynyt allergia kosmetiikalle, hajusteille tai silmälääkkeille. Kortikoidihoidossa pitäisi pysytellä l-ryhmän voiteissa.

Kuva

Atooppinen ihottuma hartiaseudussa. Atooppinen ihottuma hyvin laajana hartiaseudussa.

Käsien infektioekseema liittyy nuorilla aikuisilla lähes aina atooppiseen taipumukseen, keski-iässäkin joka toisessa tapauksessa. Myös käsien ärsytysekseeman vaara on suurempi atooppista ekseemaa sairastavilla kuin muilla.

Taudin toteaminen

Ihottuma diagnosoidaan kliinisten oireiden perusteella. Aina ei voida sanoa varmuudella, onko kyseessä atooppinen ekseema vai tali-ihottuma. Tarkalla diagnoosilla ei ole toisaalta oleellista merkitystä, sillä tutkimukset ja hoito ovat samat. Ihopistokokeista (prick) ja verikokeista (IgE-vasta-aineet yksittäisille allergeeneille) on hyötyä ruoka-allergiaepäilyissä. Niiden tulokset antavat viitteitä siitä, mikä saattaisi pahentaa ihottumaa. Lopullinen diagnoosi etenkin keskeisten ruoka-allergioiden osalta on tehtävä välttämis-altistuskokeen avulla. Lapputestit eli epikutaanitestit ovat aiheellisia, jos epäillään viivästynyttä kosketusallergia.

Itsehoito

Hoidon tavoite on kutinan ja ihottuman vähentäminen, ihottumalehahdusten esto ja ihottuman kanssa pärjääminen. Pesemistä tai uimista ei ole syytä rajoittaa. Mitä enemmän rupia ja ihoinfektion merkkejä on, sitä tärkeämpää peseminen on. Hydrokortisonivoidetta voi käyttää ihottuman hoitoon kerran tai kahdesti päivässä kasvoilla 1–2 viikon, vartalolla ja raajoissa 3–4 viikon ajan. Sen jälkeen samaa voidetta voi laittaa kahdesti viikossa muutaman kuukauden ajan joko peräkkäisinä päivinä tai 3–4 päivän välein. Muuten käytetään perusvoiteita. Antihistamiinitableteista ei ole osoitettu olevan hyötyä kutinan estossa. Myöskään omega-3-rasvahappojen tai muiden luontaistuotteiden hyödystä ei ole näyttöä.

Auringonvalo rauhoittaa ihottumaa yhdeksällä kymmenestä. Myös 1–3 viikon pituinen aurinkomatka talvella on hyödyksi useimmille. Solariumista ei ole apua.

Milloin lääkäriin?

Häiritsevä kutina, ihottuman vetistys, kipu ja rupeutuminen sekä ruoka-allergiaepäily ovat syitä lähteä lääkäriin. Hoitoon hakeudutaan ongelman vaikeusasteen mukaan muutamien päivien tai lähiviikkojen sisään. Lääkärin hoitokeinoja ovat vahvemmat kortisonivoiteet, kalsineuriinin estäjävoiteet, UV-valohoidot sekä tarvittaessa sisäinen kortisoni- tai antibioottikuuri. Laajassa ihottumassa käytetään joskus sisäisiä immunosuppressiivisia lääkkeitä.

Ehkäisy

Toistaiseksi ei voida suositella mitään yksittäisiä keinoja, joilla ihottuman esiintyvyyttä voitaisiin aikuisilla pienentää.

Kirjallisuutta

  1. Bath-Hextall F, Delamere FM, Williams HC. Dietary exclusions for established atopic eczema. Cochrane Database Syst Rev 2008;(1):CD005203. PMID: 18254073
  2. Callen J, Chamlin S, Eichenfield LF ym. A systematic review of the safety of topical therapies for atopic dermatitis. Br J Dermatol 2007;156(2):203-21. PMID: 17223859
  3. Käypä hoito -suositus Atooppinen ekseema
  4. European Dermatology Forum Guideline on the Treatment of Atopic Eczema (Atopic Dermatitis)
  5. Rupnik H, Rijavec M, Korošec P. Filaggrin loss-of-function mutations are not associated with atopic dermatitis that develops in late childhood or adulthood. Br J Dermatol 2015;172(2):455-61. PMID: 25314673
  6. Ng JP, Liew HM, Ang SB. Use of emollients in atopic dermatitis. J Eur Acad Dermatol Venereol 2015;29(5):854-7. PMID: 25444256
  7. Mortz CG, Andersen KE, Dellgren C ym. Atopic dermatitis from adolescence to adulthood in the TOACS cohort: prevalence, persistence and comorbidities. Allergy 2015;70(7):836-45. PMID: 25832131