Sormien päissä ja joskus myös kämmenissä esiintyvää ihottumaa lapsilla sanotaan lumipalloihottumaksi (dermatitis palmaris sicca). Vastaava ihottuma varpaiden alla ja päkiöissä tunnetaan parhaiten nimellä kumisaapasihottuma (dermatitis plantaris sicca, atopic winter feet). Vaikka oireet tavallisesti liitetään atopiaan, yhteys on kumisaapasihottumassa kyseenalainen, lumipalloihottumassa vähän selvempi.

Oireet

Sormien päät kuivuvat, hilseilevät ja halkeilevat voimakkaimmin keväisin ja syksyisin, vähemmän keskellä talvea (ks. kuva ). Samoja oireita on toisilla myös kämmenissä. Kesällä oireet saattavat hävitä ilmestyäkseen syksyllä takaisin. Kumisaapasihottumassa iho varpaiden alla ja päkiöissä paksuntuu ja alkaa halkeilla. Halkeamat voivat olla hyvinkin kipeitä (kuva ).

Kuva

Atooppinen sormiekseema. Sormenpäiden tartuntapuoli on "lumipallosormen" (ks. ”Lumipalloihottuma” käsissä ja ”kumisaapasihottuma” jaloissa), atooppisen ihottuman yksi ilmenemispaikka.

Kuva

Atoopikon talvijalka. Isovarpaan alapinnan tyypillinen atooppinen talvijalka, juvenile plantar dermatosis, on yksi atooppisen ihottuman ilmenemismuodoista. Sieni-infektiolla ei ole siinä osuutta. Useimmiten oire vaivaa talvisaikaan ja paranee itsestään muutamassa vuodessa iän karttuessa. Eniten atooppinen talvijalka vaivaa esikouluikäisiä poikia.

Kumisaapasihottumaa ja lumipalloihottumaa on 3–16-vuotiailla, kumisaapasihottumaa useammin pojilla kuin tytöillä. Oireilu saattaa jatkua nuorena aikuisenakin.

Taudin toteaminen

Diagnoosin teossa on harvoin vaikeuksia. Kumisaapasihottumassa varvasvälit ovat siistit ja ihottumaa on symmetrisesti kummassakin jalassa. Joskus tarvitaan lapputestit kosketusallergioiden pois sulkemiseksi.

Kumisaapasihottumaa hoidetaan usein virheellisesti sieni-ihottumana. Jalkasieni on ensinnäkin harvinainen lapsilla, ja sieni-infektio on tavallisesti varvasväleissä. Jalkapohjassa esiintyessään sieni on tavallisesti vain toisessa jalassa. Epävarmoissa tapauksissa otetaan sieniviljely.

Itsehoito

Kumisaapasihottumaa hoidetaan vaseliinilla ja rasvaisilla perusvoiteilla (ks. Perusvoiteet). Hydrokortisonivoiteesta ei ole juuri mitään apua. Sukkien materiaalilla ei ole osoitettu olevan vaikutusta ihottumaan. Kumisaappaitten tai hautovien lenkkitossujen pitoa olisi hyvä rajoittaa. Lumipalloihottumaa voidaan hoitaa 2–3 viikon ajan hydrokortisonivoiteella, joskin sen teho on huono. Rasvaisista perus- ja käsivoiteista on yleensä enemmän apua. Villa- ja akryylilapaset ärsyttävät ihoa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä mennä, jos jalkapohjien halkeamat haittaavat liikkumista tai käsi-ihottuma jokapäiväistä puuhailua. Jalkapohjissa käytetään usein vahvempia kortisonivoiteita muutaman viikon jaksoina, käsissä kortisoni- tai takrolimuusivoiteita.

Ehkäisy

Kumisaapas- tai lumipalloihottuman ehkäisemiseen ei tunneta keinoja.

Käytettyjä lähteitä

Holden C A, Berth-Jones J. ‘Wear and tear' dermatitis sekä Juvenile plantar dermatosis. Luku 17, sivut 17.26 ja 17.33–17.34. Kirjassa: Burns T, Breathnach S, Cox N, Griffiths C. (toim.) Rook's Textbook of Dermatology. 7th edition. Oxford: Blackwell Science, 2004.