Tämä on ohje tyypin 1 diabetesta sairastavalle, joka käyttää insuliinia. Liikunnasta tyypin 2 diabeteksessa kerrotaan toisessa artikkelissa.

Liikunta on monella tapaa hyödyllistä tyypin 1 diabeteksessa. Suurin hyöty terveydelle ja diabetekselle saadaan, kun liikunta on riittävän säännöllistä (vähintään kaksi kertaa viikossa). Sopivinta on liikunta, joka on teholtaan kohtuullista (reipas kävely, kevyt hölkkä, sopivat pallopelit ja muu vastaava), mutta muunlainenkin liikunta on mahdollista. Diabetesta sairastava voi harrastaa käytännössä kaikkia lajeja.

Liikunta ja muu lihastyö ”kuluttaa” verensokeria ja nopeuttaa pistetyn insuliinin imeytymistä ihon alta. Jos tätä ei huomioida syömisessä tai insuliiniannoksissa, verensokeri helposti laskee liian alhaiseksi. Alhaiset verensokerit voidaan estää hiilihydraatteja nauttimalla tai insuliiniannoksia vähentämällä. Mitä rasittavampi ja pitkäkestoisempi rasitus on, sitä suurempia korjauksia tarvitaan.

Yleiset periaatteet

 • Verensokeri mitataan ennen liikuntaa.
 • Jos arvo ennen liikuntaa on yli 15 mmol/l, siirretään harjoitusta ja pistetään verensokeria korjaava insuliiniannos.
 • Jos verensokeri on alle 6 mmol/l, syödään ylimääräistä hiilihydraattia tai vähennetään ateriainsuliinia.
 • Jos liikuntasuoritus kestää pitkään (yli tunnin), vähennetään edeltävää pitkävaikutteista insuliinia ja nautitaan hiilihydraattia liikunnan aikana.

Ylimääräinen hiilihydraatti

 • Yleisohje on nauttia 20 g hiilihydraattia ennen rasitusta ja tunnin välein sen aikana. 20 grammaa hiilihydraatteja on lasillisessa (2 dl) sokerilimonadia tai mehua, kahdeksassa sokeripalassa, 40 grammassa leipää (yleensä runsas siivu tai pala), keskikokoisessa appelsiinissa tai banaanissa.
 • Liikunnan aikana pidetään aina mukana helppokäyttöistä hiilihydraattia.
 • Pitkäkestoisessa suorituksessa nautitaan hiilihydraatteja 10–20 grammaa puolen tunnin välein.
 • Rasittavassa liikunnassa hiilihydraattitarve on noin 40 grammaa tuntia kohden.
 • Liikunnan aikana on paras nauttia hiilihydraatti nopeasti imeytyvässä muodossa, esimerkiksi urheilujuomina tai muina sokeripitoisina juomina tai mehuina, glukoositabletteina tai hedelminä.

Ruokalajien hiilihydraattimääriä: ks. kuva .

Kuva

10 hiilihydraattigramman annoksia. Eri ruokalajien määriä, joissa jokaisessa on 10 grammaa hiilihydraattia. (Lähde: Sairaanhoitajan käsikirja)

Insuliinin vähentäminen

 • Monipistoshoitoa käyttävät voivat varautua aterian jälkeiseen liikuntaan vähentämällä ateriainsuliinin annosta 30–50 prosenttia (esimerkiksi 8 yksikön sijasta 4–5 yksikköä)
 • Jos edessä on pitkäkestoinen liikunta, vähennetään edeltävää pitkävaikutteisen insuliinin annosta ainakin 30 prosenttia (esim. 20 yksikön sijasta otetaan 12–14 yksikköä). Rasittavassa liikunnassa vähennetään enemmän, annos jopa puolitetaan.
 • Pitkillä ja rasittavilla vaelluksilla tai hiihtoretkillä aamun pitkävaikutteista insuliinia vähennetään puoleen (50 prosenttia) ja iltainsuliiniakin noin 20 prosenttia. Tämä on tarpeen siksi, että rankan liikunnan verensokeria alentava vaikutus säilyy tuntikausia liikunnan päätymisen jälkeen. Pitkien vaelluksien aikana monet jättävät myös ateriainsuliinit ottamatta.

Lisää tietoa diabeteksesta

Diabetesliiton kotisivu .

Kirjallisuutta

 1. Niskanen L. Liikunnan ja muun hoidon yhteensovittaminen tyypin 1 diabeteksessa. Kirjassa Ilanne-Parikka P, Rönnemaa T, Saha M-T, Sane T (toim.). Diabetes. Kustannus Oy Duodecim 2015, s. 184–186.