Aivokuumeella (enkefaliitti) tarkoitetaan aivokudoksen tulehdusta, jonka syynä on useimmiten virusinfektio. Suomessa ainut merkittävä aiheuttajabakteeri on borrelia, jota käsitellään toisessa artikkelissa. Enkefaliitin syynä voi myös harvoin olla nk. autoimmuunitulehdus. Aivokuumeen oireisto ja vakavuusaste vaihtelevat suuresti. Uskotaan, että lievää ja ohimenevää aivokuumetta sairastavat useat sadat lapset vuodessa (erityisesti enteroviruksen aiheuttamana), mutta vakavat tautimuodot ovat harvinaisia.

Syyt ja löydökset

Monet tavallisetkin virukset, kuten eräät suolisto- ja hengitystievirukset, voivat aiheuttaa tilapäisesti aivoärsytystä, joka ilmenee kuumeena, päänsärkynä ja väsymyksenä. Varsinaisen aivokuumeen ja aivokalvotulehduksen tärkeitä aiheuttajaviruksia ovat herpes- ja enterovirukset. Enterorokkoon liittyvä lieväoireinen aivokuume jää usein huomaamatta ja paranee itsestään.

Herpes simplex -virus voi aiheuttaa erityisesti vastasyntyneille ja muutaman viikon ikäisille vauvoille vaikeaa aivokuumetta, joka pahimmillaan vaurioittaa lasta pysyvästi. Myös herpesvirus 6 (vauvakuumevirus) voi aiheuttaa aivokuumetta. Vesirokkoviruksen aiheuttama tauti ilmenee lähinnä kuumeena ja ihottumana. Joskus harvoin vesirokkovirus aiheuttaa kuumevaiheen aikana aivotulehdusta, kuten muutkin herpesvirukset. Kuume- ja ihottumavaiheen jälkeen voi ilmetä myös ohimenevää pikkuaivotulehdusta, jonka seurauksena lapsella on ohimeneviä tasapainovaikeuksia. Herpesviruksiin kuuluvat sytomegalovirus (CMV) ja Epstein-Barr-virus (EBV) aiheuttavat aivokuumetta lähinnä immuuunipuutteisille lapsille (esim. syöpä- ja elinsiirtolapset)..

Erityinen aivokuumeen aiheuttaja maassamme on Kumlinge-virus (TBE-virus), joka tarttuu ihmisiin puutiaisen eli punkin välityksellä. TBE-virusta esiintyy erityisesti Turun ja Ahvenanmaan saaristossa, josta se on viime vuosina levinnyt laajalti manner-Suomeen. TBE-viruksen aiheuttamia aivokuumetapauksia diagnosoidaan noin parikymmentä vuodessa, ja sairastuneista muutama on lapsia.

Milloin hoitoon

Aivokuumeen oireina esiintyy kuumetta, tajunnanhäiriöitä, päänsärkyä, poikkeavaa käytöstä, sekavuutta, puhevaikeutta, ja hermoston puutosoireita, kuten halvauksia. Jos tällaisia epäillään, tulee luonnollisesti hakeutua saman tien hoitoon. Aivokuumetta epäiltäessä lapsi otetaan aina sairaalahoitoon, ja useimmiten toipuminen sujuu hyvin päivien ja viikkojen kuluessa. Herpesvirusten aiheuttamiin aivokuumeisiin on käytössä tehokkaat lääkitykset mutta pienelle osalle syntyy hoidosta huolimatta pysyviä vaurioita. TBE-virusta vastaan ei toistaiseksi ole lääkettä.

Ehkäisy

TBE- ja vesirokkoviruksia vastaan on olemassa tehokkaat rokotteet. TBE-rokotus on suositeltava ja tehokas keino ehkäistä sairastuminen. Rokotusta puoltaa se, että puutiaisaivotulehduksen voi saada jopa vain muutaman minuutin kestoisen puutiaisen kiinnittymisen myötä, eikä infektioon ole käytettävissä antibiootti- tai muuta hoitoa. Aiemmin tärkeä aivokuumeen aiheuttaja oli tuhkarokkovirus, joka on kuitenkin rokotusten myötä saatu hävitetyksi.

Kirjallisuutta

  1. Hytönen J. Tiesitkö tämän puutiaisen levittämistä taudeista? Duodecim 2016;132:1260-1268
  2. Westerholm M. Lapsen enkefaliitti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 22.1.2021.
  3. Lähdesmäki T, Peltola V. Enkefaliitti. Lasten infektiosairaudet, ss, 127-130, 2019.