Stukkokeratoosi eli kilpisarveistuma eli kipsisarveistuma on vanhoilla miehillä, harvoin naisilla, esiintyvä hyvänlaatuinen syylämäinen muutos, sarveistuma. Se muistuttaa seinäkoristeena käytettyjä kipsikoristeita, stukkoja. Saattaa olla, että niiden syntymekanismissa on mukana syyläviruksia.

Stukkokeratooseja on noin 10 prosentilla ikämiehistä ja parilla prosentilla naisista. Niitä alkaa ilmaantua 45 ikävuoden jälkeen. Niihin ei ole sukutaipumusta. Esiintyvyydessä ei ole eroja etnisten ryhmien välillä.

Oireet

Sääriin, kyynärvarsiin ja kädenselkiin kasvaa valkeita, karheita, jonkin verran ihosta kohoavia, sarveisaineesta koostuvia kasvaimia. Niiden koko vaihtelee muutamasta noin kymmeneen millimetriin (ks. kuva ). Niiden lukumäärä vaihtelee muutamasta yli sataan. Ne eivät kutia, eikä niistä ole muuta kuin kosmeettista haittaa.

Kuva

Stukkokeratoosi eli kilpisarveistuma. Valkeita, kipsikoristeita muistuttavia stukkokeratooseja, "kipsisarveistumia", vanhan miehen sääressä. Ne ovat hyvänlaatuisia eikä niitä tarvitse hoitaa millään tavalla. Ks. Stukkokeratoosi ("kipsisarveistuma", "kilpisarveistuma").

Taudin toteaminen

Diagnoosiin riittävät tavallisesti kasvaimen ulkonäkö ja sen karheus. Jos sellaisen repäisee irti kynnellä tai jollakin instrumentilla, sarveistuman alta paljastuneesta ihosta vuotaa pistemäisesti verta. Epäselvissä tapauksissa otetaan koepala.

Itsehoito

Stukkokeratooseja ei kannata ruveta raaputtamaan irti kynsillä tai veitsellä, sillä ne kasvavat tavallisesti takaisin joko samaan paikkaan tai lähiympäristöön. Ne eivät häviä millään voiteella tai linimentillä.

Milloin hoitoon

Lääkäri voi tarvittaessa varmistaa diagnoosin. Muusta syystä ei lääkäriin tarvitse lähteä, sillä lääkärilläkään ei ole keinoja, joilla stukkokeratoosit saisi vähällä vaivalla pois. Yksittäisiä keratooseja voi tosin jäädyttää nestetypellä.

Ehkäisy

Säärien ja käsivarsien rasvaaminen talvisaikaan hidastanee stukkokeratoosien ilmestymistä.

Kirjallisuutta

  1. Kuwahara RT. Stucco keratosis. eMedicine(vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 30.9.2016