Rosokynsi-ilmiössä yksi tai useampi kynsi, joskus kaikki 20 kynttä, muuttuvat karheiksi, niissä on tiheässä pienen pieniä kuoppia ja ne hilseilevät. Rosokynsillä on useita nimiä: trakyonykia, trachyonychia, twenty nail disease, ”santapaperikynnet”.

Rosokynnet ovat yleisimpiä lapsilla, joilla tavataan tuntemattomasta syystä johtuvaa (itsesyntyistä) kynnen kasvun häiriötä. Joskus itsesyntyisiä rosokynsiä on myös aikuisilla.

Aikuisilla rosokynnet liittyvät tavallisesti ihosairauksiin, kuten pälvikaljuun, punajäkälään tai psoriaasiin. Rosokynsien yleisyyttä ei tunneta.

Oireet

Tuntemattomasta syystä johtuvissa (itsesyntyisissä) rosokynsissä kynsien pinnat muuttuvat sameiksi ja vähitellen ne karheutuvat ja alkavat hilseillä. Monilla on kynsissä vieri vieressä pieniä kuoppia. Lapsilla rosokynsiä on yleensä 10–20. Useimmilla lapsilla edellä mainitut itsesyntyiset kynsimuutokset ovat lievähköjä (kuva ), mutta lapsilla nähdään myös vaikeampia oireita (kuva ).

Kuva

Rosokynnet lapsella. Lapsen tyypilliset rosokynnet ("twenty nail dystrophy"). Muutos korjautuu yleensä iän mukana.Ks. Rosokynnet.

Kuva

Rosokynnet lapsella. Lapsen vaikea-asteiset rosokynnet. Syytä ei tunneta. Kynnet muuttunevat normaaleiksi murrosikään mennessä. Ks. myös artikkeli Rosokynnet.

Aikuisten itsesyntyiset rosokynnet (kuva ) ovat periaatteessa samanlaisia kuin lapsilla. Psoriaasiin liittyvissä rosokynsissä (kuva ) on usein psoriaasille tyypillisiä muitakin muutoksia, kuten kuvan kynnen ruskehtava ns. öljyläiskä ja sormenpään ihon psoriaasi.

Kuva

Rosokynnet aikuisella. Tuntemattomasta syystä johtuvat (itsesyntyiset) rosokynnet aikuisella. Samanlaisia nähdään muun muassa pälvikaljussa ja punajäkälässä. Tepsivää hoitoa ei tunneta. Ks. myös artikkeli Rosokynnet.

Kuva

Rosokynnet psoriaasissa. Rosokynnet psoriaasia sairastavalla potilaalla. Mukana on myös tyypillisiä psoriaasiin liittyviä muutoksia, kuten kynnen ruskehtavat läiskät ja sormenpään ihon psoriaasi.Ks. Rosokynnet.

Lasten rosokynnet parantuvat tavallisesti itsekseen murrosikään mennessä. Aikuisilla kynsioireet jatkuvat ainakin siihen saakka, kun taustalla oleva ihotauti on saatu rauhoittumaan.

Taudin toteaminen

Lapsilla kaikkien 20 kynnen samanaikainen muuttuminen rosokynsiksi ei edellytä muita tutkimuksia. Aikuisilla rosokynsistä otetaan tavallisesti sieniviljely. Koepalaa ei tarvita juuri koskaan. Verikokeista ei ole apua diagnoosin teossa.

Itsehoito

Kortisonivoiteista tai muista voiteista ei juuri ole apua. Rasvaisia käsivoiteita kannattaa käyttää, sillä kynnet ovat hyvin kuivat. Myös laastari tai muu peittohoito (tavallisesti hydrokolloidilevy) lievittää oireita.

Milloin lääkäriin?

Lääkärissä käynti on tarpeen vain diagnoosin varmistamisessa. Hänelläkään ei ole tehokkaampia hoitokeinoja käytettävänään.

Ehkäisy

Rosokynnet ilmaantuvat aina odottamatta. Ehkäisykeinoja ei ole.