Kuparikierukka on varma ja turvallinen ehkäisymenetelmä. Suomen markkinoilla on vuonna 2020 kolme kierukkaa: NovaT 380, Flexi-T +380 ja Flexi-T 300 (vain synnyttämättömälle naiselle). Numerot kierukan nimen perässä kuvaavat kierukassa olevan kuparin määrää.

Valmistajien ilmoittama käyttöaika on viisi vuotta, mutta kuparikierukoiden käyttöaikaa voidaan Käypä hoito -suosituksen (ks. ) mukaan jatkaa 10 vuoteen asti. Jos nainen on 40-vuotias tai vanhempi kierukan asetushetkellä, kierukkaa voidaan käyttää siihen asti, kunnes viimeisistä kuukautisista on kulunut yksi vuosi (tai kaksi vuotta, jos nainen on tällöin alle 50-vuotias).

Milloin kuparikierukka ei sovi

Kierukka ei ole ensisijainen menetelmä, jos naisella on aiemmin ollut kohdunulkoinen raskaus tai hänellä on anemia (ks. Anemia (alhainen hemoglobiini)) tai runsaat ja hyvin kivuliaat kuukautiset. Myös lisääntynyt vuototaipumus tai emättimen, kohdunkaulan tai kohdun runko-osan poikkeavat rakenteet, esimerkiksi myoomat (ks. Myoomat (kohdun lihaskyhmyt)) tai kaksiosainen kohtu, voivat estää kuparikierukan käytön.

Kuparikierukan käytön haitat

Kuparikierukan tavallisin ongelma on kuukautisvuodon määrän ja keston sekä mahdollisesti myös kipujen lisääntyminen. Haittavaikutusten takia tehtävä kierukan poisto ajoitetaan mieluiten kuukautisvuotoon. Muuna aikana poistettaessa annetaan jälkiehkäisy (ks. Jälkiehkäisy), jos yhdyntöjä on ollut edeltävän viikon aikana ilman kondomisuojaa. Kierukan aiheuttamia runsaita vuotoja (ks. Runsaat kuukautiset) voidaan hoitaa traneksaamihapolla, ja kipuja voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä eli prostaglandiinisynteesin estäjillä (ks. Kuukautiskivut). Usein näissä tilanteissa harkitaan myös hormonikierukkaan (ks. Hormonikierukka) vaihtamista.

Kierukan käyttäjillä ilmenee tavallista useammin emätintulehduksia (ks. Emätintulehdukset) ja papa-löydöksenä (ks. Papakoe) Actinomyces-mikrobia. Sattumalta löytynyt Actinomyces ei oireettomana vaadi hoitoa. Vakavat tulehdukset ovat nykyisin harvinaisia.

Käytön seuranta

Rutiininomainen seuranta terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla tai vuosittainen papa-seuranta ei ole tarpeen. Kontrolli on aiheellinen, jos esiintyy kierukkaehkäisyyn liittyviä haittaavia oireita. Toisinaan kierukan langat katoavat eli vetäytyvät kohdunkaulan kanavaan. Jos kierukan paikasta on epäselvyyttä, voidaan kaikututkimuksella tai tarvittaessa röntgentutkimuksella tarkistaa, sijaitseeko kierukka kohdussa.

Käytettyjä lähteitä

Halttunen-Nieminen M, Piltonen T. Raskauden ehkäisy ja sterilisaatio. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 120-135.

Kivijärvi A. Kuparikierukkaehkäisy. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.9.2018.