Keski-iässä jokaisen naisen kehossa alkaa tapahtua muutoksia. Osa liittyy ikään, osa hormonaalisiin muutoksiin eli estrogeenitasojen laskuun.

Paino

Lihavuus yleistyy iän mukana. Keski-ikäisillä naisilla painonnousu voi keskimäärin olla yli puoli kiloa vuodessa, mutta yksilölliset erot ovat suuria. Epidemiologisissa tutkimuksissa ei naisilla menopaussi-iässä ole todettu mitään hyppäystä lihavuuden yleisyydessä. Tutkimusten mukaan munasarjojen hormonitoiminnan hiipuminen menopaussissa ei merkittävästi vaikuta naisen painoon. Sen sijaan vaihdevuosi-ikään liittyvillä elämäntapojen muutoksilla, etenkin liikunnan vähäisyydellä, näyttää olevan selvä yhteys painon muutoksiin.

Hormonaaliset muutokset näyttävät vaikuttavan rasvan jakaantumiseen elimistössä. Vatsaontelon sisään kertyvä rasvakudos on haitallista; se ilmenee vyötärölihavuutena. Ennen menopaussi-ikää naisilla on vähemmän vyötärölihavuutta kuin miehillä, mutta menopaussin jälkeen ero tasoittuu. Vatsaontelon sisälle, sisäelimien ympärille kertyvän rasvan määrä suurenee vaihdevuosien jälkeen.

Monipuolinen säännöllinen liikunta ja ravinto auttavat säilyttämään vaihdevuosi-ikäisen naisen kehon kiinteänä ja estävät painonnousua.

Rinnat

Estrogeenin vähenemisen seurauksena rinnat pienenevät ja veltostuvat. Rasvakudoksen osuus rinnasta kasvaa ja rauhaskudoksen osuus vastaavasti vähenee. Mitä suuremmat rinnat ovat, sitä suurempi myös muutos yleensä on.

Iho, limakalvot ja hiukset

Estrogeenin väheneminen nopeuttaa myös ihon vanhenemista. Iho menettää kimmoisuuttaan ja ohenee: kollageenin eli ihon tukikudoksen valkuaisaineen katoamisen seurauksena alkaa syntyä ryppyjä. Iho myös palaa auringossa aiempaa helpommin. Talirauhasten toiminnan heikkeneminen puolestaan lisää ihon kuivuutta ja hilseilyä. Kaikki nämä ihon muutokset kuuluvat luonnolliseen ikääntymiseen, eikä niitä voi kokonaan estää. Joillakin naisilla estrogeenin vähenemiseen liittyy karvoituksen lisääntyminen kasvojen alueella.

Limakalvot ohenevat; ja esimerkiksi kuivasilmäisyys, nenän tukkoisuus ja kuivan suun oireilu lisääntyy. Nämä oireet eivät kuitenkaan näytä liittyvän estrogeenin puutteeseen, eikä estrogeenihoidosta ole hyötyä (toisin kuin emättimen limakalvojen kuivuuden hoidossa).

Hiusten kasvutapa muuttuu kuukautisten loppumisen aikoihin ja sen jälkeen. Hiusten rakenne muuttuu, ne ohenevat ja menettävät jäntevyyttään. Hiustenlähtö voi pahentua.

Virtsa- ja sukupuolielimet

Emättimen ja virtsaputken limakalvo kuivuu ja ohenee aiheuttaen erilaisia vaivoja. Emätin voi tuntua kuivalta ja aralta ja yhdyntä muuttua kivuliaaksi. Myös toistuvat emätintulehdukset tai virtsarakon tulehdukset ovat mahdollisia, sillä emättimen bakteerikanta muuttuu, eikä se enää suojaa yhtä hyvin tulehduksilta kuin ennen.

Ikääntyminen ja estrogeenin puute heikentävät lantionpohjan lihaksia. Näiden lihasten pettäminen aiheuttaa virtsankarkailua sekä voi johtaa kohdunlaskeumaan.

Luusto ja lihakset

Estrogeenin väheneminen heikentää luustoa ja altistaa osteoporoosille. Nainen menettää 1–3 % luuntiheydestä ainakin viitenä ensimmäisenä vuotena menopaussin jälkeen. Aivan yhtä varmasti ei tiedetä, miten selvästi estrogeenivajaus liittyy muihin tukielinoireisiin. Vaihdevuosien aikana saattaa esiintyä myös tuki- ja liikuntaelimistön oireita, nivelkipuja ja nivelten arkuutta. Sekä reumaatikkojen että fibromyalgiapotilaiden oireet voivat pahentua.

Sydän- ja verisuonielimistö

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisin suomalaisen sairastuvuuden ja kuolleisuuden syy. Hedelmällisessä iässä naisen vaara sairastua sepelvaltimotautiin on noin viidesosa vastaavan ikäisen miehen riskistä. Kymmenen vuotta menopaussin jälkeen naisten ja miesten sairastuvuus on samanlainen.

Useat tutkimukset osoittavat estrogeenin suojaavan naisen valtimoita ja tämä suojavaikutus häviää vaihdevuosien myötä. Munasarjojen toiminnan ennenaikainen loppuminen johtaa sepelvaltimotaudin vaaran suurenemiseen ja taudin varhaisempaan ilmaantuvuuteen.

Elimistön estrogeenipitoisuuden laskiessa veren kokonaiskolesteroli nousee ja niin sanotun hyvän kolesterolin määrä vähenee ja huonon kolesterolin määrä nousee. Estrogeenilla on myös suoria edullisia vaikutuksia valtimon seinämään.

Kirjallisuutta

  1. Mikkola T. Vaihdevuodet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s.175-183.
  2. Mustajoki P. Lihottavatko hormonit? Suomen Lääkärilehti 2007;62 (1–2):41–43.