Onko minulla koronavirusinfektio?

Lue terveyskirjaston artikkelista, miten tulee toimia, jos epäilet sairastuneesi koronavirusinfektioon.

Omaolo-palvelussa voit tehdä koronavirustaudin oirearvion. Tämä oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden ja laboratorionäytteen tarpeen arviointiin sekä antamaan neuvoja infektion leviämisen estämisestä ja hoidon tarpeen arvioinnista. Sitä ei ole tarkoitettu kaikkien hengitystieinfektio-oireiden hoidon tarpeen arviointiin.

Pitäisikö poskionteloni tutkia ultraäänellä?

Ultraäänitutkimuksesta on hyötyä vain, jos oireet ovat hyvin voimakkaat tai kestävät pitkään.

Ultraäänitutkimuksella selvitetään, onko poskionteloissa nestettä (ks. Terveyskirjaston artikkeli Sivuontelotulehdus (poskiontelotulehdus).

Jos 7–10 vuorokautta flunssan alkamisesta oireet pahenevat, syvällä kasvojen alueella tuntuu särkyä tai jos on hakkaavaa yskää varsinkin öisin, nenä on tukkoinen, erite on värillistä tai hajuaisti huonontunut, kannattaa hakeutua ammattilaisen vastaanotolle poskionteloiden kaikututkimusta varten. Viruksen aiheuttamaan nuhaan liittyy aina nuhan alkupäivinä myös nenän sivuonteloiden limakalvon tulehdusta, ja liman kertymistä onteloihin. Siksi kaikututkimusta ei kannata tehdä oireiden alkuvaiheessa, vaan vasta jos paraneminen ei etene normaalisti.

Joskus tulehtuneen hampaan juuren seudussa oleva tulehdus leviää poskionteloihin. Hammasperäinen poskiontelotulehdus voi ilmaantua ilman nuhaa tai muita hengitystieinfektion oireita. Yleensä siihen liittyy kuitenkin aristusta hampaassa.

Pitäisikö ottaa nielunäyte?

Nielunäytteellä voidaan selvittää, onko nielutulehduksen aiheuttaja streptokokkibakteeri. A-streptokokin aiheuttaman nielurisatulehduksen oireisiin kuuluvat tyypillisesti nopeasti nouseva kuume, nieltäessä voimakkaasti aristava nielu, laajat peitteet nielurisoissa ja usein kaulan ja leukakaaren turvonneet ja aristavat imusolmukkeet. Tautiin voi kuulua myös päänsärky ja joskus pahoinvointia ja oksentelua. Nuhaa tai yskää ei juuri esiinny. Antibioottihoidolla voidaan lyhentää A-streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen oireita vuorokaudella tai kahdella. Vaikka oireet olisivat edellä kuvatut, nielutulehduksen aiheuttaja voi silti olla virus. Nielunäyte kannattaa streptokokkinielutulehdusta epäiltäessä ottaa, jotta vältettäisiin hoitamasta antibiootilla virustautia. Virustaudin kulkuun antibiootilla ei ole vaikutusta.

Jos oireena on kurkkukivun lisäksi nuha tai yskä, kuumetta on vähemmän kuin 38 °C, nielurisoilla ei ole valkeita peitteitä eivätkä leuanalusimusolmukkeet ole suurentuneet, on streptokokkinielutulehduksen todennäköisyys niin pieni, ettei nielunäytettä kannata ottaa.

Pitäisikö tutkia tulehdusverikoe CRP?

Ylähengitystieinfektioissa CRP-tutkimuksesta on harvoin hyötyä hoidon valinnassa. Voimakkaita alahengitystieinfektion oireita selvitettäessä CRP-tutkimusta voidaan käyttää.

CRP-tutkimusta ei käytetä ylähengitystieoireiden, nuhan, nielutulehduksen, poskiontelotulehduksen, välikorvatulehduksen tai äänen käheyden selvittelyssä.

Kun pohditaan, onko tulehdus antibioottihoitoa vaativa keuhkokuume vai virusperäinen keuhkoputkitulehdus, CRP-tutkimuksesta on usein apua. Korkea CRP ei automaattisesti ole aihe aloittaa antibiootti, mutta se voi olla aihe lisätutkimuksiin tai sairaalaan lähettämiseen.

CRP-tutkimuksesta voi olla hyötyä silloin kun oireet ovat poikkeuksellisen voimakkaat, ne lisääntyvät tai pahenevat uudelleen, tai oireiden syy on epäselvä.

Minulla on vain korkea kuume, mutta ei mitään oireita nenässä, nielussa tai hengitysteissä - mitä tehdä?

Jos yleisvointi on hyvä eikä ole vakavia perussairauksia, oireen kehittymistä voi seurata kotona ainakin seuraavaan päivään.

Kuume voi johtua tulehduksesta jossakin muualla kuin hengitysteissä, mutta joskus keuhkokuumekin voi alkaa ilman hengitystieoireita. Jos kuumeeseen liittyy yleistilan huononemista (vointi on huonompi kuin yleensä flunssaa sairastaessa), on syytä ottaa yhteyttä päivystykseen kiireellisesti.

Jos kuume yli 38 jatkuu yli kolmen vuorokauden ajan, eikä muita oireita ole, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. CRP-tutkimus voi auttaa oireen vakavuuden arvioinnissa. Virtsatietulehdus voi olla tarpeen sulkea pois virtsanäytteellä.

Onko minulla keuhkokuume, kun rintaan pistää?

Rintapistos on harvoin merkki keuhkokuumeesta, joka ilmenee yleensä yskänä, hengenahdistuksena ja kuumeena.

Viruksen aiheuttamassa keuhkoputken tulehduksessa on tavallista, että lievää kipua tuntuu hengittäessä tai varsinkin yskiessä henkitorven tienoilla.

Keuhkokuumeeseen voi joskus liittyä keuhkopussin ärsytystä, joka ilmenee pistävänä kipuna rintakehän alaosassa tai kyljessä erityisesti syvän sisäänhengityksen lopussa. Jos rintapistos on niin voimakas, että se haittaa hengittämistä tai nukkumista, on syytä ottaa yhteyttä päivystykseen. Jos kuumeeseen liittyy pistosta olkapään seudussa, on myös syytä ottaa yhteyttä päivystykseen.

Minulla on keuhkoahtaumatauti, ja nyt sain hengitystietulehduksen - mitä tehdä?

Jos sairastut kuumeiseen hengitystietulehdukseen ja jos keuhkoahtaumatautiisi on aikaisemmin liittynyt lääkärin hoitoa vaativia pahenemisvaiheita tai hengenahdistus tulehduksen aikana pahenee, on aihetta ottaa yhteyttä ammattilaiseen saman vuorokauden sisällä.

Olen saanut hengitystietulehdukseen antibioottikuurin, mutta oireeni jatkuvat edelleen - mitä tehdä?

Jos yleisvointi on kohentunut, oireiden lievittymistä voi odottaa useitakin päiviä, sillä esimerkiksi yskä ja suun tai nielun limakalvojen ärsytys kestävät useimmiten pitempään kuin antibioottikuuri.

Tavallisin syy antibiootin tehottomuuteen on, että tautisi ei ole alun perinkään ollut bakteerin aiheuttama. Viruksiin antibiootti ei tehoa. Oireet voivat myös johtua allergiasta tai astman pahenemisesta. Ota yhteyttä ammattilaiseen, jos oireesi pahenevat antibioottikuurin aikana tai jos yleistilasi on huonontunut.

Voinko tartuttaa muita?

Viruksia on koko ajan niin runsaasti liikkeellä, että se että välttäisit ihmisten kohtaamisia ei vaikuta mitään muiden tartuntariskiin.

Virusperäiset hengitystietulehdukset tarttuvat herkimmin taudin alkuvaiheessa, usein jo ennen kuin selviä oireita on kehittynyt. Suurin osa tartunnoista tapahtuu käsien välityksellä, joten pese käsiä usein ja vältä kättelyä. Myös pisaratartunta on yleinen. Älä yski tai aivasta toisten lähellä tai suojaamatta suutasi nenäliinalla. Voit myös yskiä kyynärtaipeeseesi.

Joudun työssäni välittömästi kosketuksiin muiden ihmisten tai elintarvikkeiden kanssa. Voinko mennä töihin?

Elintarvikkeiden kanssa työskentely ei yleensä vaikuta hengitystieinfektion jälkeen työhön paluuseen, koska elintarvikkeet eivät välitä näitä infektioita.

Katso myös edellinen kysymys. Hengitystietulehduksia aiheuttavat virukset tarttuvat toisiin henkilöihin sekä pisaratartuntana että kosketuksesta. Tällöin sairaus voi tarttua joko sairaan käsien kautta suoraan tai elintarvikkeiden tai jopa ovenkahvojen välityksellä tai sitten esimerkiksi yskiessä ilmaan joutuvien pienten pisaroiden kuljettamana. Tartuttavuus on suurimmillaan sairauden ensimmäisinä päivinä. Käsien kautta tartuttamista voi huomattavasti vähentää noudattamalla hyvää käsihygieniaa - sekä pesemällä käsiä että käyttämällä viruksia tappavaa käsihuuhdetta.

Erilaisissa töissä mahdollisuudet tartuttaa muita henkilöitä vaihtelevat suuresti, joten on syytä noudattaa työantajan antamia ohjeita töistä poissaolosta.

Tarvitsenko sairauslomaa?

Tärkeää tässä ratkaisussa on vain se, jaksatko tehdä työtä oireidesi puolesta.

Monet työnantajat hyväksyvät muutaman päivän sairauspoissaolon omalla ilmoituksella ilman lääkärintodistusta. Fyysisesti kevyen työn tekeminen ei juurikaan vaikuta viruksen aiheuttaman hengitystietulehduksen paranemiseen. Ruumiillisesti raskas tai ulkotyö voi sen sijaan olla paranemisen kannalta haitallista. Nuhakuumeen monet oireet voivat tehdä olon niin sairaaksi, että kevyehkönkin työn teko on vaikeaa.

Jos tunnet että et hengitystietulehduksen takia pysty menemään töihin, noudata työantajasi antamia ohjeita. Jos niiden mukaisesti tarvitset sairaudesta ammattilaisen antaman todistuksen, täytä oirearviointi- ja esitietolomake ja lähetä se terveysasemallesi.

Voinko matkustaa flunssaisena?

Tärkeintä tässä on vointisi, ja matkan tärkeys sinulle saa vaikuttaa asiaan. Kova pärskiminen voi olla epämiellyttävää tai pelottavaa lähellä istuville.

Matkan teko flunssaisena on usein rasittavaa. Mikäli matkustamiseen liittyy fyysisesti rasittavia siirtymisiä, tämä voi jopa vaikuttaa sairauden kulkuun. Toisaalta kevyt istuminen esimerkiksi junassa tai bussissa ei yleensä haittaa, joskin ahdas liikenneväline tarjoaa edellytykset virustaudin levittämiselle.

Lentomatka on flunssapotilaalle erikoistapaus nousuun ja laskuun liittyvien paineen muutosten vuoksi. Kun paine välikorvassa tai poskionteloissa ei liman ja limakalvoturvotuksen vuoksi pääse tasaantumaan, tästä voi aiheutua hyvinkin kovaa kipua korviin, otsalle tai poskille. Lievän limakalvoturvotuksen aiheuttamia ongelmia voi lievittää käyttämällä limakalvoturvotusta vähentävää nenäsuihketta tai -tippoja ennen lentoa. Eritteiden liikkuminen paineen mukana välikorvaan tai poskionteloihin voi myös edesauttaa bakteeritulehduksen kehittymistä virustaudin lisäksi.

Hengitystieinfektion oirearvio

Voit tehdä Omaolossa oirearvion, jos sinulla on tulehdusoireita nenässä, nielussa, kurkunpäässä, poskionteloissa, henkitorvessa tai keuhkoissa. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse.

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-tartunnan, käytä koronavirustaudin oirearviota. Tämä oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden ja laboratorionäytteen tarpeen arviointiin sekä antamaan neuvoja infektion leviämisen estämisestä ja hoidon tarpeen arvioinnista. Sitä ei ole tarkoitettu kaikkien hengitystieinfektio-oireiden hoidon tarpeen arviointiin.