Markkinoija

TEVA

Vaikuttava aine

fentanyyli

Käyttötarkoitus

Pitkäaikaisten kiputilojen äkillisten pahenemisvaiheiden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Yksittäispakattu läpipainopakkaus irrotetaan muista repimällä se irti repäisyviivaa pitkin. Tämän jälkeen yksittäispakattua läpipainopakkausta taivutetaan päällyskalvoon merkittyä viivaa pitkin. Päällyskalvo vedetään pois, jolloin tabletti tulee näkyviin. Tablettia ei saa painaa ulos läpipainopakkauksesta, eikä sitä saa murskata eikä jakaa.

Tabletti asetetaan välittömästi kokonaisena suuonteloon (takaposkihampaiden läheisyyteen, posken ja ikenen väliin). Lääkettä ei pidä imeskellä, pureskella eikä niellä, sillä lääkkeen pitoisuudet veressä jäävät tällöin pienemmiksi. Tabletti jätetään suuonteloon niin pitkäksi aikaa, että se ehtii hajota täysin. Tämä kestää yleensä noin 14–25 minuuttia. Tabletti voidaan vaihtoehtoisesti asettaa kielen alle. Lääkkeen laittamisen jälkeen ei tule syödä eikä juoda, kun tabletti on suuontelossa. Jos tabletin jäänteitä on suuontelossa vielä 30 minuutin kuluttua, ne voidaan nielaista vesilasillisen kera. Jos suun limakalvo ärtyy, on suositeltavaa asettaa tabletti johonkin toiseen kohtaan suuontelossa.

Vaikutustapa

Fentanyyli estää kipuviestien pääsyn keskushermostoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, päänsärky, suun paikalliset oireet tabletin kiinnityspaikassa, pahoinvointi ja oksentelu. Joskus voi esiintyä erilaisia vatsavaivoja kuten ummetusta, masennusta, ahdistusta, uni- ja nukahtamisongelmia, iho-oireita, hengenahdistusta ja sydämentykytyksiä.

Lääke voi liian suurella annoksella aiheuttaa hengityslamaa. Jos ilmenee vaikeuksia hengityksessä lääkkeen käytön yhteydessä, tulee ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

100 mikrog: Litteä, valkoinen, pyöreä, viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella kohomerkintä ”C” ja toisella puolella kohomerkintä “1”.200 mikrog: Litteä, valkoinen, pyöreä, viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella kohomerkintä ”C” ja toisella puolella kohomerkintä“2”.400 mikrog: Litteä, valkoinen, pyöreä, viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella kohomerkintä ”C” ja toisella puolella kohomerkintä“4”.600 mikrog: Litteä, valkoinen, pyöreä, viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella kohomerkintä ”C” ja toisella puolella kohomerkintä “6”.800 mikrog: Litteä, valkoinen, pyöreä, viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella kohomerkintä ”C” ja toisella puolella kohomerkintä“8”.

Hinta ja pakkaustiedot