Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

tobramysiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään bakteerien aiheuttamien vaikeiden silmätulehdusten hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä yksi tippa aamulla ja illalla. Hoito kestää tavallisesti viikon verran.

Lääkkeen ottaminen

Pää taivutetaan taaksepäin ja tipat tiputetaan silmän sidekalvopussiin eli alaluomen alle. Tämän jälkeen on hyvä pitää silmä kiinni hetken aikaa, jotta lääke leviäisi tasaisesti silmämunan päälle. Räpyttelemistä on vältettävä, jotta lääke pysyisi silmässä. Lääkkeen ottamisen jälkeen painetaan sormella silmän sisäkulman ja nenän välistä kohtaa, jolloin lääkettä ei pääse kyynelkanavaan ja sitä kautta verenkiertoon.

Mikäli silmään laitetaan useita tippoja, on niiden välillä hyvä pitää vähintään 5 tauko. Piilolasit saa laittaa paikalleen 10-15 minuutin kuluttua tippojen annostelusta. Tippapullon kärjellä ei saa koskettaa silmään eikä muihin pintoihin epäpuhtauksien tarttumisen välttämiseksi. Silmätulehduksen aikana ei tulisi käyttää piilolinssejä.

Vaikutustapa

Tobramysiini on antibiootti, joka tappaa monia silmälle haitallisia bakteereita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat epämukava tunne silmässä, silmän verekkyys, silmän kutina ja lisääntynyt kyynelvuoto.

Heti tippojen annostelun jälkeen voi näöntarkkuus heiketä, mikä voi vaikuttaa ajokykyyn.

Raskaus ja imetys

Voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana lääkärin harkinnan mukaan. Imeytymistä verenkiertoon voidaan vähentää painamalla sormella silmän sisäkulman ja nenän välistä kohtaa annostelun jälkeen.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysohjeita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (+15-25°C). Lääke on käyttökelpoista 4 viikkoa pullon ensimmäisestä avaamisesta.

Ulkonäkö

Kirkas ja väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot