Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

lamivudiini (3TC), tsidovudiini (AZT)

Käyttötarkoitus

HIV-infektion hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera joko ruokailusta riippumatta. Tabletit tulisi niellä murskaamatta, jotta koko annos tulee varmasti otetuksi. Jos sen nieleminen on hankalaa, sen voi murskata ja lisätä pieneen määrään puolikiinteää ruokaa tai nestettä. Seos otetaan välittömästi.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Lamivudiini ja tsidovudiini estävät kumpikin eri tavoin HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) toimintaa ja vähentävät HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät sivuvaikutukset ovat päänsärky ja pahoinvointi. Lisäksi joskus saattaa esiintyä muita mahavaivoja, unettomuutta, yskää, nenäoireita, oksentelua, ihottuma, hiusten lähtöä, lihas- tai niveloireita, väsymystä, huonovointisuutta, kuumetta tai huimausta.

Valmisteen sisältämillä lääkeaineilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän takia muiden lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana tapaus kerrallaan. HIV-infektion saanut nainen ei saisi imettää, koska virus voi tarttua äidinmaidon mukana lapseen.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C:ssa.

Ulkonäkö

Valkoinen tai melkein valkoinen kapselin muotoinen, jakouurteinen tabletti, jossa on molemmilla sivuilla kaiverrus GXFC3.

Hinta ja pakkaustiedot