Markkinoija

JANSSEN-CILAG

Vaikuttava aine

itrakonatsoli

Käyttötarkoitus

Kapseleita käytetään mm. iholla, kynsissä ja limakalvoilla esiintyvien sieni-infektioiden hoitoon. Oraaliliuos on tarkoitettu erityisesti HIV-tautia tai muita immuunikatosairauksia sairastavien potilaiden suun ja ruokatorven hiivasienitulehduksiin.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruus vaihtelee riippuen mm. tulehduksen sijainnista ja sen vaikeusasteesta.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään kokonaisina runsaan nesteen kera heti aterian jälkeen. Oraaliliuos otetaan tyhjään mahaan, eli vähintään tunti ennen ruokailua. Oraaliliuosta purskutellaan suussa noin 20 sekunnin ajan, minkä jälkeen se niellään. Suuta ei saa huuhtoa heti nestemäisen lääkkeen ottamisen jälkeen.

Vaikutustapa

Itrakonatsoli estää sienten lisääntymistä. Vaikutus jatkuu joitakin viikkoja, kynsissä kuukausia, vielä lääkityksen päättymisen jälkeenkin.

Haittavaikutukset

Haittavaikutuksia voi tulla pienehkölle osalle käyttäjistä. Tavallisimpia ovat mm. pahoinvointi, ripuli, vatsakivut tai oksentelu. Myös mm. päänsärkyä, ihottumaa tai muita yliherkkyysoireita on esiintynyt. Haittavaikutukset ovat usein niin lieviä, ettei hoitoa jouduta keskeyttämään niiden vuoksi. Pitkäaikaishoidossa voi joskus ilmaantua turvotusta, hiustenlähtöä tai maksatulehdus. Lääke ei sovi samanaikaisesti käytettäväksi monien muiden lääkkeiden kanssa, koska niiden tai Sporanoxin itsensä vaikutukset voivat muuttua. Esimerkiksi eräiden nukahtamislääkkeiden vaikutus voi jatkua pitkälle seuraavaan päivään. Lääkärin kanssa onkin neuvoteltava kaikesta muusta lääkehoidosta Sporanoxin käytön aikana.

Raskaus ja imetys

Itrakonatsolia ei saa käyttää raskauden aikana, ja sukukypsässä iässä olevan naisen tulisi varmistua raskauden ehkäisystä huolella käytön päättymistä seuraaviin kuukautisiin saakka. Lääkettä ei suositella käytettäväksi imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Oraaliliuos: Kirkas, keltainen tai hieman kullanruskea liuos.Kapseli: Liiivatekapseli, jonka yläosa on sininen ja alaosa vaaleanpunainen.

Hinta ja pakkaustiedot