Markkinoija

BRISTOL-MYERS SQUIBB

Vaikuttava aine

stavudiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa. Se soveltuu aikuisille, nuorille ja yli kolmen kuukauden ikäisille lapsille.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli otetaan vähintään tunti ennen ateriaa runsaan nesteen kera. Tarvittaessa kapselin voi avata ja sekoittaa sen sisältö ruokaan. Jos lääkettä on vaikea ottaa tyhjään mahaan, sen voi ottaa kevyen aterian yhteydessä.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Stavudiini estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa huimausta, epänormaaleja unia, nukkumisvaikeuksia, päänsärkyä, ripulia, vatsakipua, pahoinvointia, ihottumaa, masennusta tai äärimmäistä väsymystä. Lisäksi käsivarsissa ja jaloissa voi esiintyä tunnottomuutta, heikkoutta, pistelyä tai kipua. Näiden oireiden ilmaantuessa on otettava yhteys lääkäriin. Joissakin tapauksissa ilmenee kehon rasvakudossa muutoksia, esimerkiksi kasvojen tai raajojen iho voi ohentua ja rasvaa voi kertyä vatsan alueelle tai niskaan.

Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä pitää keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Raskauden yhteydessä lääkäri harkitsee lääkkeen käytön tapaus kerrallaan. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C, alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Vaalean ja tumman oranssi ja läpinäkymätön kapseli, jonka toisessa päässä on merkintä "BMS" ja sen yläpuolella BMS-koodi "1966" ja toisessa päässä "30".

Hinta ja pakkaustiedot