Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

levonorgestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Kun edeltävän kuukauden aikana ei ole käytetty hormonaalista ehkäisyvalmistetta, käyttö aloitetaan yleensä kierron ensimmäisenä vuotopäivänä, jolloin tablettien ehkäisyteho on voimassa heti. Tabletit voidaan aloittaa myös kierron 2.–5. päivänä, mutta tällöin ensimmäisten 7 käyttöpäivän ajan on käytettävä lisäksi muuta ehkäisyä esim. kondomia. Tabletti otetaan päivittäin samoihin aikoihin kolmen viikon ajan eli pakkaus loppuun. Tämän jälkeen pidetään 7 päivän tauko, jonka aikana tulee kuukautisvuoto. Tauon jälkeen aloitetaan uusi pakkaus. Vuoto voi jatkua joitakin päiviä uuden pakkauksen aloittamisen jälkeen. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera. Jokaisen tabletin kohdalle on pakkaukseen merkitty se viikonpäivä, jolloin tabletti otetaan. Tablettien ehkäisysuoja voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu. Jos unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia: Ehkäisyteho säilyy, jos tabletti otetaan heti muistettaessa ja seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, lue tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeesta tai kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista.

Oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Tästä on tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeessa.

Jos kuukautiset jäävät tulematta kaksi kertaa peräkkäin, kannattaa varmistaa, että ei ole raskaana.

Ehkäisytabletit eivät suojaa HIV-infektiolta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Jos on taipumusta saada maksaläiskiä, käytön aikana vältettävä aurinkoa ja solariumia.

Vaikutustapa

Valmiste on yhdistelmäehkäisytabletti, joka sisältää estrogeenia ja keltarauhashormonia. Läpipainopakkauksen tabletit sisältävät eri määriä kahta hormonia (ruskeat, valkoiset ja okrankeltaiset). Tabletit jäljittelevät luonnollista kuukautiskiertoa ja aikaansaavat elimistössä kolme erilaista hormonaalista vaihetta.

Tablettien sisältämät hormonit ehkäisevät munasolun hedelmöittymistä ja raskautta usealla tavalla. Tärkeimpiä näistä ovat munasolun irtoamisen eli ovulaation esto sekä kohdunkaulan liman muuttaminen siten, että siittiöt pääsevät huonosti kulkemaan sen läpi. 

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä pahoinvointia, vatsakipua, painonnousua, rintojen arkuutta, päänsärkyä tai mielialamuutoksia. Jos ilmenee laskimo- tai valtimoveritulpan oireita, otettava heti yhteys lääkäriin. Lääkäriin on otettava yhteyttä, jos hoidon aikana ilmenee mielialan muutoksia ja masennuksen oireita.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana eikä käyttöä suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15 - 25 °C).

Ulkonäkö

6 ruskeaa, 5 valkoista ja 10 okrankeltaista pyöreää, kuperaa tablettia.

Hinta ja pakkaustiedot