Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

gestodeeni, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yksi tabletti päivässä 21 päivän ajan, minkä jälkeen pidetään 7 päivän tauko ennen seuraavan pakkauksen aloittamista. Tauon aikana tulee yleensä tyhjennysvuoto. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje. Tablettien ehkäisyteho alkaa jo ensimmäisenä käyttöpäivänä, jos pakkausselosteen ohjetta on noudatettu oikein. Siirryttäessä toisesta ehkäisyvalmisteesta Melianeen lääkäri valitsee siirtymisen ajankohdan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera, joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Jos tabletin ottaminen unohtuu, on unohtunut tabletti otettava 12 tunnin sisällä. Jos unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, lue tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeesta tai kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista.

Vaikutustapa

Meliane on yhdistelmäehkäisytabletti, joka sisältää keltarauhashormonia, gestodeenia ja estrogeenia, etinyyliestradiolia. Nämä ns. vaikuttavat aineet ehkäisevät raskautta estämällä munasolun irtoamisen. Myös kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä huonosti läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä pahoinvointia, vatsakipua, päänsärkyä, rintojen arkuutta, painon nousua tai mielialan vaihteluita. Veritulpan riski on hieman lisääntynyt ehkäisypillereiden käyttäjillä. Lääkäri arvioi kunkin naisen kohdalla veritulppariskin mahdollisuutta. Naisille, joilla on veritulppaan liittyviä riskitekijöitä, ei suositella käytettäväksi yhdistelmäehkäisyä eli etinyyliestradiolia (synteettistä estrogeenia) sisältäviä valmisteita.

Jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden aikana, ja käytön saa aloittaa yleensä vasta imetysvaiheen päätyttyä.

Säilytys

Alle 25 °C, valolta suojassa, alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä sokeripäällysteinen tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot