Markkinoija

BRISTOL-MYERS SQUIBB

Vaikuttava aine

atatsanaviiri

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa. Se soveltuu aikuisille, nuorille ja yli 6-vuotiaille lapsille.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään kokonaisina nesteen kera. Ne otetaan ruoan kanssa, koska se helpottaa lääkkeen imeytymistä elimistöön.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Atatsanaviiri on viruslääke, joka kuuluu proteaasi-nimisen entsyymin estäjiin. Atatsanaviiri estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (proteaasin) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa päänsärkyä, oksentelua, ripulia, vatsakipua, pahoinvointia, ruoansulatushäiriöitä, ihon tai silmänvalkuaisten keltaisuutta, ihottumaa ja uupumusta. Joissakin tapauksissa ilmenee kehon rasvakudossa muutoksia, esimerkiksi kasvojen tai raajojen iho voi ohentua ja rasvaa voi kertyä vatsan alueelle tai niskaan.

Atatsanaviirilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän takia kaikkien muiden lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana tapaus kerrallaan. Lääkehoidon aikana ei tulisi imettää.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

150 mg: läpinäkymätön sininen ja harmaansininen kapseli, jossa painatus valkoisella ja sinisellä musteella, BMS 150 mg toisella puolella ja 3624 toisella puolella kapselia.200 mg: läpinäkymätön sininen kapseli, jossa painatus valkoisella musteella, BMS 200 mg toisella puolella ja 3631 toisella puolella kapselia.300 mg: läpinäkymätön punainen ja sininen kapseli, jossa valkoisella musteella, BMS 300 mg toisella puolella ja 3622 toisella puolella kapselia.

Hinta ja pakkaustiedot