Markkinoija

BRISTOL-MYERS SQUIBB

Vaikuttava aine

daklatasviiri

Käyttötarkoitus

Aikuisten C-hepatiittiviruksen (HCV) aiheuttaman pitkäaikaisen infektion hoito yhdessä muiden lääkevalmisteiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena ruokailusta riippumatta, ei saa pureskella eikä murskata epämiellyttävän maun takia. Käytetään yhdistelmähoitona muiden lääkkeiden kanssa.

Jos annos unohtuu ottaa ja aikaa kulunut alle 20 tuntia, annos otetaan mahdollisimman pian. Jos aikaa on kulunut yli 20 tuntia, annos jätetään väliin ja seuraava annos otetaan aikataulun mukaisesti.

Vaikutustapa

Daklatasviiri on ei-rakenteellisen replikaatioproteiini 5A:n (NS5A) estäjä. NS5A proteiinilla on monia eri tehtäviä, ja se on olennainen osa C-hepatiittiviruksen lisääntymistä. Daklatasviiri estää infektiokykyisen C-hepatiittiviruksen lisääntymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, pahoinvointi ja väsymys. Joskus voi esiintyä myös mm. ruokahalun heikkenemistä, masennusta, ahdistuneisuutta, unettomuutta, heitehuimausta, migreeniä, kuumia aaltoja, yskää, hengenahdistusta, nenän tukkoisuutta, vatsaoireita, suun kuivumista, ihottumaa, kutinaa, hiustenlähtöä, nivelkipua, lihaskipua ja ärtyneisyyttä.

Jos ilmenee huimausta tai väsymystä, tällä voi olla heikentävä vaikutus ajokykyyn tai kykyyn käyttää tarkkuutta vaativia koneita.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Hyvin luotettavaa ehkäisyä käytettävä hoidon aikana ja 5 viikkoa sen päättymisestä. Ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.Myös yhdistelmähoidon muiden lääkeaineiden (erityisesti ribaviriinin) raskautta ja ehkäisyä koskevat ohjeet huomioitava.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, eli voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25°C).

Ulkonäkö

30 mg: Vihreä, kaksoiskupera, viisikulmainen tabletti, jonka mitat ovat 7,2 mm x 7,0 mm ja jonka toisella puolella on uppopainatus ”BMS” ja toisella puolella ”213”.60 mg: Vaaleanvihreä, kaksoiskupera, viisikulmainen tabletti, jonka mitat ovat 9,1 mm x 8,9 mm ja jonka toisella puolella on uppopainatus ”BMS” ja toisella puolella ”215”.

Hinta ja pakkaustiedot