Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

efavirentsi

Käyttötarkoitus

HIV-infektion hoito yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa. Se soveltuu aikuisille, nuorille ja yli 3-vuotiaille lapsille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Suositellaan otettavaksi tyhjään vatsaan; jos otetaan ruoan kanssa, haittavaikutuksia voi ilmetä enemmän. Tulisi ottaa illalla ennen nukkumaan menoa.

Jos ilmenee nivelsärkyä ja -kipua, niveljäykkyyttä tai liikkumisvaikeuksia, otettava yhteyttä lääkäriin.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Efavirentsi on viruslääke, joka kuuluu käänteiskopioija-nimisen entsyymin estäjiin. Efavirentsi estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on ihottuma. Joskus voi esiintyä myös ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, vatsaoireita, pahoinvointia, kutinaa sekä hermosto-oireita, kuten keskittymisvaikeuksia, huimausta, päänsärkyä, nukkumisvaikeuksia, uneliaisuutta, poikkeavia unia tai tasapainohäiriöitä. Hermosto-oireita esiintyy heti hoidon alussa, mutta ne vähentyvät yleensä ensimmäisten viikkojen aikana. Jos esiintyy vaikeaa rakkulaista, hilseilevää ihottumaa, limakalvo-oireita tai kuumetta, tulee ottaa heti yhteys lääkäriin. Jos esiintyy vakavan masennuksen tai psykoosin kaltaisia oireita tai itsemurha-ajatuksia, tulee ottaa heti yhteys lääkäriin.Efavirentsilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän takia kaikkien muiden lääkkeiden ja luontaistuotteiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.Efavirentsi voi aiheuttaa heitehuimausta, keskittymiskyvyn heikentymistä ja/tai uneliaisuutta. Jos näitä oireita esiintyy, tulee välttää autolla ajamista ja tarkkuutta vaativien koneiden käyttämistä.

Raskaus ja imetys

Naisten tulee välttää raskaaksi tulemista lääkityksen aikana ja 12 viikon ajan sen jälkeen. Mahdollisen raskauden aikana lääkäri harkitsee lääkkeen käytön tapaus kerrallaan. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25ºC).

Ulkonäkö

200 mg tabl: Keltainen, pyöreä, toisella puolella merkintä ”223”.

Hinta ja pakkaustiedot